Đurić: Napadi na srpsku imovinu imaju za cilj zastrašivanje preostalih Srba 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić osudio je danas najnoviji napad na srpsku imovinu u opštini Klina i ocenio da on ima za cilj zastrašivanje malobrojnih Srba koji su ostali da žive u tom mestu i okolini.

„Svet treba da čuje da se dve decenije od okončanja sukoba na Kosovu i Metohiji srpske kuće i dalje pale, i da pošast mržnje i ekstremizma u našoj južnoj pokrajini nije suzbijena. Jasno je da u ovom, kao ni u prethodnim slučajevima uništavanja srpske imovine u Klini, nije došlo do samozapaljivanja“, ocenio je Đurić u saopštenju.

On je podsetio da je u proteklih godinu dana samo na području Kline zabeležno desetak paljevina srpskih kuća i drugih napada na srpsku imovinu što svedoči da nije reč o spontanim deliktima pojedinaca već o „osmišljenom zločinačkom scenariju“.

„Apelujem još jednom na sve albanske političke činioce da ne koriste predizbornu kampanju u pokrajini za upućivanje poruka mržnje i podsticanje napada na Srbe i njihovu imovinu, jer mir i suživot su od vitalnog interesa za budućnost oba naroda“, dodao je on.

U Klini je noćas nešto iza ponoći zapaljena kuća porodice Konić, objavio je portal Kosovo Onlajn. Kuća se nalazi u naselju gde žive još četiri srpske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari