a. Takođe, naložio sam i formiranje radne grupe, koja će do kraja sedmice završiti izveštaj o okolnostima koje su dovele do povređivanja građana i policajaca na mitingu radikala – rekao je juče na konferenciji za novinare potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nakon redovne sednice Vlade Srbije.

a. Takođe, naložio sam i formiranje radne grupe, koja će do kraja sedmice završiti izveštaj o okolnostima koje su dovele do povređivanja građana i policajaca na mitingu radikala – rekao je juče na konferenciji za novinare potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nakon redovne sednice Vlade Srbije.
On je dodao da će sa svim detaljima izveštaja radne grupe biti upoznati nadležni istražni sudija i članovi skupštinskog Odbora za bezbednost i javnost. Dačić je podsetio da je na skupu radikala povređeno 59 policajaca i 27 građana i naglasio da nema razloga da bilo koga štiti u MUP-u.
Na sednici Vlade Srbije, istakao je Dačić, usvojeni su predlozi zakona o zaštiti državne granice i strancima.

Predloženo veštačenje u slučaju smrti Ranka Panića

Kako je juče rekao portparol Republičkog javnog tužilaštva Toma Zorić, Okružno javno tužilaštvo predložilo je istražnom sudiji Okružnog suda da se obavi sudsko-medicinsko veštačenje u slučaju smrti Ranka Panića kako bi se rasvetlile okolnosti pod kojima je on umro. Tužilaštvo je naložilo da sudsko-medicinski odbor obavi veštačenje „na okolnosti vrste i težine, kao i mehanizma nastanka povreda i njihovog uticaja na Panićevu smrt“. Prema njegovim rečima, to veštačenje je potrebno za dalje postupanje tužilaštva po predmetu. Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić rekla je agenciji Beta da je predmet tek stigao istražnom sudiji i da još nije doneta odluka o sprovođenju veštačenja. Ranko Panić je umro 15. avgusta, a SRS tvrdi da je preminuo od povreda zadobijenih na njenom mitingu. Lekari Instituta za sudsku medicinu utvrdili su da je Panić umro od posledica jakog udarca u stomak.

– Značaj ovih zakona je višestruk, pre svega kada je reč o izgradnji savremenog zakonskog okvira Srbije i nacionalne bezbednosti – naveo je Dačić. Predlogom zakona o zaštiti državne granice, prema njegovim rečima, biće utvrđena otvorena granica za slobodan protok ljudi i robe i zatvorena granica za kriminal. On je dodao da je ovim zakonom trajno preuzeto vršenje poslova obezbeđenja državne granice od Vojske Srbije, „čime se postiže jedan od ciljeva u procesu približavanja Evropskoj uniji – demilitarizacija Srbije“.
Usvajanjem zakona o strancima, rekao je Dačić, Srbija će prvi put regulisati pitanja ulaska, kretanja i boravka stranaca.
– Uvešće se sistem viza, koji je usklađen sa evropskim standardima, a to su aerodromska viza, tranzitna viza, viza za kraći boravak i viza za privremeni boravak. Takođe, Vlada može da dozvoli da državljani određenih zemalja uđu u Srbiju sa važećom ličnom kartom. Ovi zakoni predstavljaju jedan od najbitnijih koraka za ukidanje Šengen viza za Srbiju – objasnio je Dačić i naglasio da je početak primene ovih zakona predviđen za 1. april 2009. godine.
Na sednici su utvrđena i dva predloga zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji, ukazao je Dačić, prvi između Srbije i Evropske investicione banke za projekat „Obilaznica oko Beograda“ u iznosu od 60 miliona evra, a drugi između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat Beogradski autoput i obilaznica u iznosu od 80 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari