Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, RS traži isto 1Foto:Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka.

Kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Skupština Srpske donela je rezoluciju, u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa, rekao je Dodik za Novosti i dodao da je taj dokument i dalje na snazi.

On poručuje da stranci uporno primenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju koju koriste za Kosovo da isključe u BiH.

U tom pogledu, rešenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumeva i rešavanje problema statusa RS. To pitanje stavićemo na dnevni red kada se za to budu stvorile okolnosti, najavio je Dodik.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, „politika Britanije je antisrpska“.

„Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo. Britanci su trajno usmereni protiv nas“, rekao je predsednik RS.

Na konstataciju da je Zapad izuzetno osetljiv na njegove izjave i inicijative usmerene na nezavisnost RS, Dodik odgovara da je i on osetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Srbima se stalno oduzimaju prava koja su dobili tim sporazumom, rekao je Dodik.

Upitan da li je podela Kosova jedno od mogućih rešenja za trajni kompromis između Srba i kosovskih Albanaca, Dodik napominje da veruje u ono što predsednik Srbije i njegov tim rade.

Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz RS, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje, ocenio je Dodik.

Predsednik RS smatra da bi trebalo izneti sva „za“ i „protiv“ stanovišta, bez emocija i kalkulacija, jer, kako kaže, „na kraju krajeva, ovde nisu ni postavljene trajne granice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari