Dodik: Butmir baza za “crne operacije” 1Foto: EPA/ VLADIMIR STOJKOVIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Pink BH da u bazi Butmir kod Sarajeva ima 2.000 pripadnika evropskih bezbednosnih snaga, i da je ta lokacija sada prihvatilište za sve „crne operacije“.

Kada je rec o scenarijima za državni udar na RS, Dodik navodi da je 40 britanskih specijalaca došlo u BiH, a da ih je šest u Banjaluci.

„Mi tačno znamo gdje su raspoređeni i šta rade. Naravno, oni su veoma oprezni, menjaju svaki dan svoje prebivalište. Znamo lokalne ljude koji ih prihvataju. Ima vremena da se to sve na neki način dovede na svoje mesto“, rekao je Dodik.

On naglašava da su u RS na vlasti legalisti i da na Zapadu ne znaju šta će sa njima, pa se pokušava očuvati struktura u Sarajevu predvođena srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i kadrom iz SDS, koji su navodno demokrate, a za NATO su.

Govoreći o tome zašto nekima smeta jaka RS, Dodik navodi da pojedini na Zapadu žele da od BiH stvore centralizovanu zemlju.

Prema njegovim rijecima, to su recidivi politike koja je išla za tim da se potpiše Dejtonski mirovni sporazum, a potom nizom mera utiče na to da RS bude prazna ljuštura, koja ce se smučiti Srbima i neće imati dovoljno snage.

Kada je rec o mešanju stranaca u izbore u BiH, Dodik ističe da nema ko se nije umešao, osim Srbije.

„Podvala je da se Srbija meša. Sasvim je logično da Srbija sarađuje sa RS, i ta saradnja je na najvišem nivou do sada. Ovo je najbolji i najkonkretniji period saradnje Srpske i Srbije. To nije više samo da se zagrlimo kao braća i imate našu podršku. Sada je to konkretno“, rekao je Dodik, navodeći da se realizuje niz zajedničkih projekata.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razume situaciju u RS i da je to pomoglo.

Dodik je ponovio da su Srbi jedan narod i da kod srpskog naroda u RS više ne prolaze priče da se Srbi u BiH nazovu „bosanskim Srbima“, odvojenim od Srbije.

„Mi nismo bosanski Srbi. Mi smo Srbi i svaki uspeh našeg naroda u RS ili Srbiji proslavljamo jedinstveno“, naglašava Dodik povodom otvaranja auto puta.

„Sada smo bliže Beogradu. Naš cilj je stignemo auto-putem do Bijeljine, da se spojimo na putnu mrežu Srbije auto-putem, da bi se povezali sa Beogradom i svim destinacijama u Srbiji. To bi bio put koji bi trajao oko dva do dva i po časa, što nas znatno približava komunkacijski, ekonomski i politički“, istice Dodik.

On je ponovio da u BiH ne postoji maligni uticaj Rusije, dok Britanci maligno utiču 200 godina na Balkanu.

Dodik je istakao da Rusija nema nijednog svog vojnika u BiH, niti u RS, već razvija privredne aktivnosti, naglašavajući da srpski narod u Srpskoj sa simpatijama gleda na Rusiju, što na Zapadu ne shvataju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari