Dodik: Dobro je da Predsedništvo BiH konačno razmatra pitanje priznanja Kosova 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na sednici Predsedništva glasati protiv priznanja Kosova i da će, ako bude preglasan od druga dva člana Predsedništva BiH, staviti veto na tu odluku.

„Inicijativa (hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka) Komšića za priznanje Kosova je potpuno legitimna, ne vidim problem da to bude tema na Predsedništvu BiH i ja ću glasati protiv i staviću veto ako budem preglasan”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je kazao da smatra da je dobro da konačno bude razmatrano pitanje o tome da li BiH priznaje nezavisnost Kosova, jer će konačno postojati jedna, institucionalna odluka o priznanju ili nepriznanju Kosova.

Dalje je naveo da smatra da će druga dva člana Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasati protiv njegove inicijative da se iz Tel Aviva u Jerusalem izmesti ambasada BiH u Izraelu.

Dodik je rekao da je inicirao da se Predsedništvo BiH izjasni i o njegovoj inicijativi o uključenju BiH u „mali Šengen”, ocenivši da bi to bilo pozitivno za BiH.

O svim ovim temamama Predsedništvo BiH raspravljaće na sednici zakazanoj za 17. septembar.

Govoreći o današnjem sastanku članova Predsedništva BiH sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, Dodik je kazao da je „sastanak bio dobar” i da je Palmer pozvao vlasti BiH da obezbede evropske integracije i saradnju sa NATO, kao i da unutrašnja pitanja rešavaju konsenzusom.

Još je naveo da SAD smatra da dogovor Beograda i Prištine iz Vašingtona podrazumeva i normalizaciju odnosa u regionu, dodavši da je on pitao Palmera kako SAD imaju različite standarde kada je u pitanju Kosovo i Republika Srpska u vezi sa pitanjem njihove nezavisnosti.

Na sastanku s Palmerom, rekao je Dodik, bilo je reči i o obeležavanju 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pri ćemu bi Predsedništvo BiH trebalo da izda zajedničku izjavu.

„Rekao sam da ću insistirati da ta izjava sadrži zahtev za prestanak mandata Visokog predstavnika u BiH, koji ovde ništa ne radi, osim što prima ogromnu platu”, kazao je Dodik.

Još je naveo da on ima pijetet prema svim žrtvama u BiH, ali da je potrebno pokušati odbaciti različite kvalifikacije rata u BiH i držati se definicije iz Dejtonskog sporazuma o tragičnom sukobu u regionu.

Dodao je da on i dalje tvrdi da u Srebrenici nije bio genocid.

„Obeležavanje godišnjice Dejtonskog sporazuma biće u znaku različitih pogleda na dešavanja iz prošlosti”, kazao je Dodik, navodeći da se danas u Federaciji BiH slavi godišnjica NATO bombardovanja srpskih položaja tokom rata u Bih, dok se u RS to obeležava kao dan NATO agresije.

Prema njegovi rečima, NATO bombardovanje Republike Srpske, kao i Srbije, odredilo je odnos RS prema tom vojnom savezu, dodavši da neće biti formirana nikakva državna Komisija za integraciju sa NATO, već da može biti osnovana samo Komisija za saradnju sa tom vojnom alijansom.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je sa Palmerom razgovarano i o problemu trgovine ljudima, upozorivši da bi zbog toga BiH mogla biti svrstana u tzv. treći rang zemalja, zbog čega bi joj mogla biti uskraćena pomoć USAID i ostalih finansijskih institucija.

Dodik je naveo da je bilo reči i o migranstkoj krizi, kao i potrebi reforme pravosuđa.

On je izneo teške optužbe na račun predsednika Suda BiH Ranka Debeveca, navodeći da on nezakonito izdaje naloge za praćenje i prisluškivanje određenih osoba, kao i da prima mito.

„Bilo je reči o izmenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), ali to pitanje neće biti rešavano izvan kompletne reforme pravosuđa”, kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari