Dodik manje opasan u Sarajevu nego u Banjaluci 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Očekuje se da će Milorad Dodik biti manje opasan u Sarajevu nego što je bio u Banjaluci, odnosno da će ga njegova nova funkcija – član Predsedništva Bosne i Hercegovine – naterati da više sarađuje sa međunarodnom zajednicom i time manje radi na urušavanju državnosti…

… komentarišu sagovornici Danasa iz Srbije i BiH jučerašnje proglašenje zvaničnim rezultata izbora u toj državi.

U tročlano Predsedništvo BiH izabrani su Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić. Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 368.210 glasova (53,88 odsto), pokazuju utvrđeni rezultati. Hrvatski član Predsedništva BiH je kandidat Demokratskog fronta Željko Komšić sa 225.500 glasova (52,64) odsto. Za bošnjačkog člana Predsedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik DŽaferović sa osvojenih 212.581 ili 36,61 odsto glasova.

– Pobjeda Željka Komšića nije iznenadila Dragan Čovića, doskorašnjeg člana Predsedništva BiH ispred hrvatskog naroda, ali je postojala nada kod Čovića do poslednjeg momenta da Bošnjaci neće glasati za njega, što se upravo dogodilo. Komšić je sada u vrlo čudnom položaju da predstavlja Hrvate koji za njega kažu da nije njihov legitimni predstavnik. Čović, osim povređenog ega, nije mnogo izgubio jer ima sve ostale poluge vlasti kojim kontroliše sistem u Federaciji BiH, a pritom je dobio alibi da forsira priču o majorizaciji Hrvata od strane Bošnjaka – navodi za Danas Srđan Puhalo, politički analitičar i publicista iz Banjaluke.

Kada je reč o tome kakvo ponašanje se može očekivati od Milorada Dodika na novoj funkciji, odnosno da li su opravdana predviđanja da će govor mržnje prema Bošnjacima biti manji a njegova celokupna politika tolerantnija, Puhalo ističe da će on biti onoliko konstruktivan koliko bude trebalo.

– Sve ono što procijeni da će imati koristi biće usvojeno, ali možemo očekivati da će na sve načine nastojati da u javnosti obesmisli ovu funkciju. Ipak, ne smijemo izgubiti iz vida da je on sada u specifičnoj situaciji, tj. da mora sarađivati sa međunarodnom zajednicom mnogo više nego kao predsjednik RS, ali će nastojati, koliko je moguće, da to bude po njegovim pravilima – zaključuje sagovornik Danasa iz Banjaluke.

Aktivistkinja Aida Ćorović za naš list navodi da će Dodik imati manje loš uticaj na prilike u BiH sa pozicije u Sarajevu nego doskorašnje u Banjaluci.

– Moguće je da će to biti baš dobro rešenje. Dodik će biti više pod kontrolom međunarodne zajednice i druga dva člana Predsedništva BiH. Nadam se da će sada, nakon što konačno bude razrešen taj kosovski čvor, doći i Bosna na red da se stabilizuje. To mora da se razreši jer ovaj status kvo nikako nije dobar, ni za koga, osim za nacionaliste i pljačkaše – ističe Ćorović za naš list.

Komentarišući pobedu Željka Komšića, sagovornica Danasa napominje da je to odraz činjenice da u Bosni ima građana a ne samo pripadnika nacionalnih grupa, jer je ovaj navodno hrvatski kandidat zapravo pobedio glasovima Bošnjaka.

– Postoje, dakle, građanske opcije koje ne glasaju po nacionalističkom ključu i to je ohrabruje. Sigurna sam da će vreme pokazati da je to jedna jako pozitivna činjenica i jako dobra stvar – zaključuje Aida Ćorović za Danas.

Čović osporava Komšićev izbor

– Ne postoji zakoniti i ustavni uslovi da se implementiraju izborni rezultati – i tačka, rekao je predsednik Hrvatskog nacionalnog sabora i lider HDZ Dragan Čović i ponovio da je izbor člana Predsedništva BiH u ime hrvatskog naroda „neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman“, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari