Dodik: Republika Srpska jedina funkcionalna zajednica u BiH 1Foto: Media centar

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je RTRS, komnetarišući spisak organizacija i pojedinaca opasnih po bezbednost u BiH koji je sačinilo Ministarstvo bezbednosti BiH, a koji je procurio u javnost, da je RS jedina funkcionalna zajednica u Bosni i Hercegovini i da ta informacija nema veze sa ozbiljnim državnim poslom.

Dodik kaže, da je značajan broj ljudi koji su se nekada bavili sa BiH gladan stereotipa iz prošlosti, pa zbog toga nije bilo teško da se odreden broj analitičara i medija aktivira oko izmišljenih afera.

Republika Srpska, kaže on, je jedina funkcionalna zajednica u Bosni i Hercegovini, i to više nije potrebno ni dokazivati, s obzirom na redovno izvršavanje obaveza, stabilan parlament i funkcionalne institucije.

On je ukazao na plasoranje izmišljene spekulacije, priče o paravojnim formacijama u Srpskoj, uprkos svim demantijima iz MUP.

„Bilo bi glupo da Republika Srpska, koja ima formalne organe bezbednosti kao što je policija, da se bavi pričom o paravojsci. Naložiću da se uvek svaka pojava te vrste dramatično obračuna, nama to ne treba. Ali, to je bilo atraktivno da neko pripiše i sada je to nezaustavljiva priča“, ocenio je Dodik.

On je ocenio da je nedopustivo da policajci nemaju čime da brane sebe i da gradanima obezbede sigurnu svakodnevicu.

Kako je naveo, 20 godina nije bilo dozvoljeno ds se obmovi oprema MUP i istakao da je najavljenu nabavku 2.500 pušaka, spreman je da brani, jer narod ne sme biti ponižen ugroženom bezbednošcu.

Dodik je naglasio da u RS nema organizovane mafije i kriminalnih grupa, a tranzitni put za narkotike nastoji se suzbiti. Vehabijske i selefijske grupe su poznate, a MUP je spreman u svakom trenutku da deluje, naglasio je Dodik.

Korišćenje pozicije koju opozicija u Srpskoj ima na nivou BiH je ozbiljan problem.

Kao primer je naveo spekulacije koje iznosi ministar bezbednosti Dragan Mektić, odlaze u svet, a svet izjave zvaničnika smatra istinom, a ne spekuacijom, uakzao je Dodik.

Ima informacije, dodao je on, da pojedinci iz opozicije u RS, a koji vrše vlast na niovu BiH, na medunarodnim skupovima govore protiv Repblike Srpske i njene deklaracije o vojnoj neutralnosti, suprotno njihovim zvaničnim izjavama u Srpskoj.

Priče o bankrotu, nestanku i propasti Repulike Srpkse, kaže, Dodik, u najvecoj meri plasira opozicija u RS i naglašava da je javni računi RS, najstabilniji u BiH.

Govoreći o svojoj budučnosti u politici, Dodik je rekao da je tu, jer je biran i da će se zadržati onoliko koliko bude biran.

Problem BiH je kaže što se stvari na zajedničkom nivou odvijaju previše sporo i u domenu spletkarenja.

U kontekstu EU integracija, Dodik je rekao da nema ništa protiv da BiH što pre dobije status kandidata. Svi, tvrdi, koji se bave pitanjima članstva BiH u Evropi znaju da je Srpska prva ispunila sve svoje obaveze. ocenii je on.

Dodik je ocenio da bošnjacka politicka elita zamajava svoj narod, jer im nije objasnila kakvu BiH propagira. Onu kojom narod dovode u zabludu kaže, nije moguća. Ona u kojoj bi se sve tri strane dogovorile da na ovom prostoru egzistriaju bez uplitanja stranaca u interesu svih, možda bi imala šansu, rekao je Dodik u emisiji Telering RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari