Dogovoren nastavak dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: Twitter / EU External Action

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, posle završetka nove runde razgovora na najvišem nivou između Beograda i Prištine, uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini, da je dogovoren nastavak dijaloga na najvišem nivou.

Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima, posle razgovora na kojem su učestvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i kosovski premijer i predsednik Isa Mustafa i Hašim Tači, rekao da je razgovor bio izrazito težak i da su određene stvari postignute kroz otvoren razgovor o stvarima u kojima su stavovi izrazito suprotni.

„“Uspeli smo, uz podršku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će, kada je reč o Beogradu, lično zamoliti svakog ministra i državnog funkcionera da se tako ponaša i dodao da veruje da će Beograd svoju reč da održi. „To je važno jer ljudi obično potcenjuju naš dijalog, a ja sam siguran da sutra ili dan posle toga teško da će moći da se dogode neke teške stvari kakve su se dešavale prethodnih dana i nedelja, koje smo mi na sasvim različite načine videli“, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Naveo je da veruje da je takvo ponašanje dobro za našu budućnost, jer bez razgovora, kako je rekao, idemo u ćorsokak i sve veće probleme. „Ovo je bio dobar korak. Uvek sam govorio da su razgovori lekoviti i da mnogo znače, čak i kada ne donesete neki novi sporazum ili sprovođenje sprorazuma. I takav razgovor je dobar jer time štitimo ljude na terenu bilo da su Srbi ili Albanci“, rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da to pokazuje i da smo u stanju da razumemo štetu koju jedni drugima možemo da nanesemo i koja je nepotrebna. „Verujem da možemo na svaki način u budućnosti to da izbegnemo“, zaključio je premijer.

Razgovor u kome su pored Vučića, učestvovali kosovski premijera Isa Mustafa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači, trajao je oko dva sata.

Kako prenosi kosovski medij Koha.net, cilj sastanka je, prema rečima kosovskih zvaničnika, bio da se smanjie tenzije i da se osigura da situacija u regionu ne eskalira. „Verujemo da ovaj dijalog treba nastaviti sa sastancima na visokom nivou“, rekao je Tači posle sastanka, prenosi Koha.net.

Tači je, takođe, rekao da je „kosovska strana je zatražila od EU da izvrši pritisak na Srbiju zbog „poslednjih provokacija“. On je rekao da je Srbiji stavljeno do znanja da će Kosovo odgovoriti institucionalnim putem na provokacije kao što je bila ona sa vozom.

Predstavnica EU Federika Mogerini je u saopštenju posle sastanka navela da je ohrabrena liderstvom, vizijom, posvećenošću i angažovanjem koje su pokazali politički lideri Beograda i Prištine za rešavanje zajedničkih pitanja kroz dijalog.

„Obe strane su se usaglasile da nastave dijalog u duhu poštovanja, saradnje i međusobnog razumevanja. Razgovor dveju strana biće intenzivirani narednih dana. Odlučili smo da imamo seriju rundi dijaloga na visokom nivou, koje ćemo početi već narednih dana“, navela je Mogerini.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je u izjavi za KTV  da su se kosovska i srpska strana dogovorile da se spuste tenzije nakon provokacija sa vozom, hapšenja Ramuša Haradinaja i podizanja zida u Mitrovici. Mustafa je rekao da je kosovska strana zatražila da se poštuje teritorija Kosova i da paralelne strukture Srbije prestanu sa provokacijama.

„Tražili smo da rešimo pitanja putem dijaloga kako bismo osigurali mir i stabilnost, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za ceo region“, rekao je premijer Mustafa. 

Tomislav Nikolić je rekao ranije večeras za RTS da je ukazao Federiki Mogerini na to „što nam stoji na duši“ i da je objektivan problem insistiranje na nezavisnosti Kosova i Metohije.

Naveo je da je na početku Federika Mogerini iznela svrhu sastanka i da nije iznela nikakv predlog na papiru. Navela je da se oseća zastoj u razgovorima na najvišem nivou i da joj se čini da postoje pitanja na koja i Priština i Beograd treba da daju odgovore jer je situacija veoma uzavrela.

Nikolić je dodao da se sve svodi na to da Srbija prihvati nove obaveze a da obaveze Prištine ne moraju „iz ovih ili onih razlgoa“ da budu izvršene. Naveo je da je bilo reči o situaciji sa vozok koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu „koji je trebalo da bude predmet uništavanja od strane nekakvih specijalnih kosovskih jedinica koje tu ne smeju da se nađu“.

Nikolić je upitao zašto su se specijalne jedinice pojavile na sseveru KiM tri sata nakon što je voz zaustavljen. „Radi se o tome da se proveri da li će tu biti sukoba, da li će sukob da se proširi“, rekao je predsednik Srbije i dodao da ne može i ne treba da ih bude. Kako je rekao, ukazao je na neispunjene obaveze Prištine i na probleme Srba.

Vučić nije hteo zajedničku fotografiju?

Na sajtu kosovskog medija Koha ditore sinoć se pojavila informacija da Aleksandar Vučić nije hteo da se slika sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, ali da je nakon molbe Federike Mogerine, ipak pristao.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

39 reagovanja na “Dogovoren nastavak dijaloga Beograda i Prištine”

  1. Mislim da Srbij ima jasne stavove i da ne treba da otvara nikakve karte. Albanci su ti koji su sumnjivi i dvloicni.

  2. Pregovori su jedino rešenje koje može da dovede do stabilizacije situacije u regionu. Medjutim, da bi oni bili uspešni obe strane moraju da saradjuju. Koliko god Srbija pokazala dobru volju albanski samozvaničnici teraju svoju priču i večito izigravaju žrtve tako da Nikoliću i srpskoj delgaciji neće biti lako.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.