Drecun:  Argumenti protiv vojske Kosova 1Foto: Screenshot

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je izjava Nasima Haradinaja, da je ubijao srpske vojnika i da mu je žao što ih nije pobio koliko je želeo, skandalozna i da je on najbolji dokaz zbog čega vojska Kosova ne treba da bude formirana.

Gostujući u Dnevniku RTS, Drecun je rekao da to pokazuje koliko nema napretka na Kosovu, koliko nema napretka u funkcionisanju institucija, u gonjenju onih koji su počinili ratne zločine.

„Neko ko priznaje da je ubijao regularne pripadnike snaga bezbednosti nalazi se na slobodi i pored toga je politički aktivan, pripada Haradinajevoj stranci, to je neprihvatljivo“, rekao je Drecun.

Podsetio je na biografiju brata od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, navodeći da je Nasim Haradinaj „kao terorista ubijao naše pripadnike snaga bezbednosti i civile“, da je bio pripadnik OVK i zatim Kosovskog zaštitnog korpusa, iz koga je proistekla formacija Kosovske bezbednosne snage, a iz nje treba da proistekne vojska Kosova.

„Ta vojska će u svojoj strukturi imati i takozvane veterane. Evo kakav veteran – običan ubica treba da bude u toj vojsci. I kada mi upozoravamo da će ta vojska biti dodatni činilac ugrožavanja srpskog naroda i faktor za destabilizaciju regiona svi ostali ćute, a on je ustvari najbolji dokaz zbog čega takva vojska ne treba da bide formirana“, ocenio je Drecun.

Očekuje da uskoro budu podignute i prve optužnice za zločine OVK.

„Radna grupa Odbora za KiM je u zonu Dukađini, gde glavnu odgovornost snosi klan Haradinaja, prikupila i obradila preko 980 događaja to su zločini, za koje je linkovano 2.123 dokumenta, izjava svedoka, zahteva za traženje dokumenta“, naveo je Drecun.

Istakao je da postoji posebna dokumentacija delova Kfora koji su bili u toj zoni odgovornosti i da se na osnovu te dokumentacije vidi se da su imali informacije a mnogim počinjenim zločinima i da ništa nisu preduzeli.

„Umesto da budu procesuirani, mi iz ovoga možemo da vidimo da je sve nekako prikrivano i zataškavano. Ovoliko obilje dokumentacije zahteva odgovore i mi tražimo da se ta dokumentacija preda Specijalnom tužilaštvu, da se preda nama, jer te zemlje imaju odgovornost“, zaključio je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari