Drecun: Da ne budemo na liniji vatre 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je visoki američki zvaničnik Ves Mičel došao da pošalje poruku da će problem Kosova biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom i da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu.

Gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije, on je istakao da je novina poruka da će SAD imati aktivniju ulogu na Kosovu naredne godine.

Treba videti kako će definisati tu ulogu. Mičel govori o potrebi nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne spominje Zajednicu srpksih opština, ali je zato poslao poruku da niko nema pravo da stavlja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, visoki američki zvaničnik je pokazao da postoji kontinuitet američke politike.

Amerika je završila posao u Makedoniji i u Crnoj Gori, a sad je na redu Srbija, da se kod nas umanji uticaj Rusije, što najbolje može da se uradi preko kosovskog problema. Nije dobro što se region uvlači u to geopolitičko sučeljavanje i nije mu potrebno da bude na liniji vatre, kazao je Drecun.

On ističe da je američki pristup jednostran i da se ne govori o malignom uticaju organizovanog kriminala na Kosmetu.

Svi američki zvaničnici ponavljaju taj odnos prema Rusiji i to je postala mantra u Americi. Mi kao mala zemlja treba da se suzdržimo od ekstremnih komentara. U narednom periodu treba da očekujemo pojačavanje takve retorike, kaže Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari