Državna bruka na Trgu republike 1Foto: Beoinfo

Kada je 31. avgusta zamenik gradonačelnika Goran Vesić pompezno otvorio rekonstruisani Trg republike, na društvenim mrežama počelo se sa licitacijama koliko će „izdržati“ da se ne pojave rupe, pukotine ili druge nepravilnosti.

Uglavnom se licitiralo sa periodom od tri do šest meseci, međutim, nije prošlo ni dve sedmice kada su se u javnosti pojavile fotografije rupa iz kojih su poispadale kocke, ali i loših kocki na kolovozu na koje su se žalili biciklisti i vozač. O rupama i neravninama na Trgu list Danas je pisao prošle sedmice.

Goran Vesić je izjavio juče će granitne kocke na kolovozu oko Trga republike na koje su se građani žalili zbog neravnina, biti presložene i da će to biti rađeno o trošku firme Štrabag, koja je izvođač radova. Izvođač je za realizaciju dobio između 35 i 40 dana.

Sagovornici Danasa tvrde da Vesić obmanjuje javnost, da gradska vlast snosi odgovornost za sve propuste i kašnjenja, kao i da izvođač radova neće platiti popravku, već će to učiniti građani Srbije.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas podseća za Danas da je duže od godinu dana trajala rekonstrukcija Trga republike.

– Neverovatnih 10 miliona evra je Vesić potrošio na radove. Najavio dodatnih 35 miliona dinara za ulepšavanje. Duže od godinu dana je bio kolaps u centru grada. Kad je trg konačno otvoren, tek je onda nastao kolaps jer nedostaju dve saobraćajne trake – ukazuje Đilas. Prema njegovim rečima, ko god je prošao kolovozom pored trga shvatio je da je to toliko grbavo, „da će im poispadati ljudi iz onog nesrećnog Vrabac prevoza“ i da majke ne mogu kolica sa bebama da preteraju preko tog kamenja.

– Posle svega toga, izađe Vesić i izjavi da je kriv projektant i da kocke moraju da se preslože. I naravno izjavi da sam ja lopov i da sam ukrao i pare od naroda a ime stranke od muslimana. Oni doslovno razaraju i ljude i živote i gradove i sela i prirodu i obrazovanje i ekonomiju. Zakone su već presložili po svojoj meri – naglašava Đilas.

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe SZS u Skupštini Beograda Nikola Jovanović kaže za Danas da je iz gradskog budžeta izdvojeno dodatnih 34 miliona dinara za radove na trgu, te da je zamenik gradonačelnika obmanuo javnost da će popravku platiti austrijski izvođač.

– Odbornička grupa SZS mesecima upozorava gradsku upravu i javnost da su radovi na Trgu republike preplaćeni, predugi i neadekvatni. Jučerašnja izjava Vesića da su utvrđene manjkavosti u vezi za kockama i da je potrebno dodati biciklističku stazu i ostale elemente, pokazuje da smo sve vreme bili u pravu – ističe Jovanović. On dodaje da je odbornička grupa SZS detaljno analizirala radove i izračunala da sve što je urađeno na Trgu republike realno košta 4,2 miliona evra, odnosno više nego duplo manje od devet miliona evra potrošenih iz budžeta Beograda.

Član glavnog odbora SSP i predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać kaže za Danas da Goran Vesić nastavlja da se krije od građana, „pa u vanrednu inspekciju štete koju je zajedno sa svojim privatnim arhitektom napravio ide pre šest sati ujutru“.

– U toj inspekciji on je utvrdio da su radovi izvedeni loše, kao i da je projektant zaboravio čitave kategorije saobraćaja i sve to samo deset dana nakon što se hvalio kako niko nikad ništa lepše, bolje i funkcionalnije nije napravio. O svemu što je Vesić Goran jutros otkrio mi smo upozoravali javnost, i u toku radova, i nakon Handanovićevih svetkovina povodom otvaranja Trga koje je organizovao sa svojom omiljenom firmom Sky music – naglašava Bastać. Prema njegovim rečima, razmere nestručnosti, bahatosti i korumpiranosti ovog režima najbolje se danas vide na Trgu republike koji se već raspada.

– Zato zahtevamo da Vesić Goran obezbedi javnosti uvid u knjige nadzora kako bi se tačno utvrdilo ko je kriv za materijalnu štetu koju na svojim prevoznim sredstvima trpe građani, kao i da informiše javnost ko je od kumova čoveka koji se predstavlja kao predsednik Srbije sekao kamen na Trgu. Takođe, zahtevamo da se svi koji su potrošili 10 miliona evra za rekonstrukciju, čiji je vrhunski domet ukidanje dve kolovozne trake i saobraćajni kolaps u kome građani mesečno gube dane i dane života, izvine Beograđanima i podnesu ostavke pre nego što neko buduće, od političkih pritisaka oslobođeno, tužilaštvo bude otvorilo istragu o svemu što se dešavalo na projektu rekonstrukcije Trga – ističe Bastać.

Arhitekta Dragoljub Bakić podseća za Danas da je „najveća bruka“ čitavog projekta rekonstrukcije Trga republike to što je gradska vlast imala nameru da potpuno izmesti saobraćaj sa Trga i da je najvažnije to što je javnost uspela da se izbori da do toga ne dođe.

– Možemo da kažemo da smo apsolutno izvojevali pobedu da saobraćaj ostane na Trgu jer je to odlučeno tek posle kritika i pritiska građana, bez obzira što gradski arhitekta sad kaže da oni nikad nisu ni planirali da ukidaju saobraćaj. Najslabija tačka ove gradske uprave je Sekretarijat za saobraćaj jer su oni menjali tri rešenja dok je rekonstrukcija već bila u toku, to je nedopustivo – ističe Bakić.

Što se same kocke na kolovozu tiče, odnosno najave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će ona biti uklonjena, Bakić to komentariše u satiričnijem tonu, podsećajući na proteste građana na Trgu i mogućnost da gađaju političare oblucima iz kaldrme.

– Lično mislim da su te ogromne i šiljate kocke stavili jer one ne mogu da se izvade tako lako kao ona obična kaldrma koje može da se izvadi posluži kao oružje onima koji protestuju. Neka gradska vlast radi kako treba, za opšte dobro i javni interes i onda neće morati da se plaše da će ih građani gađati – poručio je Bakić.

On dodaje da je posebno ozbiljna tema to koliko je para potrošeno za rekonstrukciju Trga i da li će izvođač zaista da pokrije troškove ponovne rekonstrukcije.

– Troškovi zahtevaju jednu posebnu i mnogo opširniju analizu – da se vidi koja je stvarna vrednost radova a koliko je zaista potrošeno. Ali najbolje rešenje je da gradski čelnici, koji su osmislili ceo projekat, i plate iz svog džepa ponovne radove – zaključuje Bakić.

Đilas: Nisu naši životi kocke da ih Vesić presloži

– Sedam godina Vesić preslaže život Beograđana. I to za njihove pare. Sedam godina Vučić preslaže Srbiju po svojoj meri. A mera je preskupa. Od njegovih preskupih patika i sakoa, do preskupih kocki, jelki, fontana, stadiona i jarbola. Pogledajte šta su uradili od našeg grada i naše Srbije? Pozivam Beograđane da reaguju na Vesićevo preslaganje Beograda. Pozivam moje sugrađane da se ujedinimo, Beograd zaista ovo ne zaslužuje, Srbija ovo ne zaslužuje. Pa nisu naši životi kocke da ih Vesić presloži. E zato idemo u bojkot. Jer ćemo bojkotom osloboditi ovu našu zemlju i ja sam uveren u to. A mi smo nažalost u situaciji da moramo da oslobodimo zemlju. U bojkot protiv Vučića, Vesića, Đuka i Marjana. U bojkot protiv njihovih kocki i njihovih seksualnih manijaka. U bojkot protiv ovog doslovno, kompletnog ludila koje su posejali – rekao je za Danas Dragan Đilas, dodajući da će Vesić jednog dana, sam svojim rukama preslagati kocke, „doduše u dosta manjem prostoru od trga“.

Jovanović: Tražimo istragu

– Tražimo od Državne revizorske institucije, tužilaštva i policije da istraže da li postoje elementi krivičnog dela u vezi sa radovima na Trgu Republike – poručio je Nikola Jovanović.

Vesić: Neće biti zaustavljanja saobraćaja

Goran Vesić je rekao da će kocke biti preslagane tokom noći, te da neće biti zaustavljanja saobraćaja.

„Dobili smo žalbe udruženja biciklista, udruženja motociklista – žalili su se na neravnine na kolovozu oko Trga. Otišao sam da proverim te primedbe i utvrđeno je da projektanti nisu razmišljali da postoji neko osim automobilista“, rekao je Vesić tokom jučerašnjeg gostovanja na televiziji Pink.

Štrabag: Korigovaćemo grešku u najkraćem roku

Dragan Pavelić, direktor Štrabaga, firme koja je bila izvođač radova na rekonstrukciji Trga republike, rekao je da, nažalost, estetski i funkcionalni zahtevi nisu u potpunosti ispunjeni. „Estetika je imala prednost, tako da funkcionalnost, ravnoća kolovoza i ostalo, nije bila postignuta. Nije bila postignuta za korišćenje svih ostalih korisnika saobraćaja, posebno biciklista i motociklista. Mi smo se dogovorili sa našim investitorom, Gradom, da ćemo da iskorigujemo to i dovesti u ravnu površinu, tako da će to svi moći normalno da koriste i učinićemo to u najkraćem mogućem roku. Saobraćaj će se odvijati neometano, videćemo se za desetak dana da vidimo rezultate“, rekao je Pavelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari