Državni vrh još nema plan o tome šta posle razgovora 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Državni vrh Srbije još nema jasan plan kako će se stvari odvijati posle dijaloga unutar svih sfera ovog društva o problemu Kosova, na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U njegovom kabinetu na pitanje da li će rezultat dijaloga možda biti pretočen u dokument koji će biti poslat Narodnoj skupštini na usvajanje rečeno nam je da još nema plana i detalja o tome šta će biti posle, odnosno da se tako daleko nije otišlo u planiranju.

Predsednik Srbije je pozvao sve „slojeve“ društva, od predstavnika SPC, akademije, nevladinog sektora, političkih stranka, državnih institucija, do običnih građana da se od septembra izjasne o problemu Kosova, koji, kako je rekao, stopira sve nas. Predsednik će razgovarati sa svima koji se budu odazvali, a cilj razgovora trebao bi da bude da Srbija izađe sa što homogenijom strategijom u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja. On, kako je rekao, želi da čuje mišljenje i predloge svih zainteresovanih, ali ima svoj predlog, koji će saopštiti domaćoj i svetskoj javnosti, posle obavljenih razgovora.

Koalicioni partneri podržavaju Vučićev predlog, a Ivica Dačić, potpredsednik vlade i predsednik SPS koalicionog partnera SNS, kaže da bez trajnog rešenja pitanja Kosova, Srbija neće moći da nastavi dalje. „Promenama na međunarodnom planu i novim položajem Srbije kao kredibilnog i pouzdanog partnera, stvorili su se uslovi za pokušaj da se dođe do trajnog rešenja. Za jaku poziciju Srbije neophodno je da se na unutrašnjem planu razgovara o daljoj strategiji oko Kosova i Metohije“, rekao je Dačić. On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao da ne veruje da se o tome može postići konsenzus.

„Mora da se udari na razlog zbog čega postoje sukobi, da se reši uzrok svih problema inače će taj problem biti trajno prisutan“, naveo je Dačić. Prema njegovim rečima, Srbija ne može sama i potrebni su prijatelji, a isto tako Srbija ne želi da radi nešto što je protiv interesa drugih naroda.

Kako se može videti u medijima, SANU je raspoložena za razgovore, kao i nevladin sektor, dok su predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka sumnjičavi oko ideje predsednika države. Deo opozicije dijalog vidi i kao mogućnost za donošenje hrabrih odluka. Te su tako iz LDP nedavno poručili da je zato potreban otvoreni razgovor i dijalog ljudi koji su spremni da i sukobe svoja mišljenja, odnosno da takva jedna inicijativa svakako nije sporna. Drugi deo opozicije je oprezan jer je, kako navode, predsednik Aleksandar Vučić u proteklom periodu odluke donosio sam. Dok treći deo opozicione scene pak smatra da Vučić hoće da maskira priznanje nezavisnosti Kosova i dobije alibi za svoju neuspelu politiku. Dragan Šutanovac, predsednik DS, za Danas je naveo da predsednik Srbije treba da pripremi platformu za razgovore u kojoj mora da bude precizno iskazana njegova politika i način kako i šta želi da bude rešenje za KiM. Boško Obradović, lider pokreta Dveri, ukazuje na to da Vučićev poziv na dijalog oko KiM nije ništa drugo nego priprema javnosti za priznanje Kosova i njegovo izbacivanje iz ustavne preambule.

– Dačićeva i Vučićeva vlast već je priznala nezavisno Kosovo, napravila granicu sa KiM i ukinula srpske državne institucije na KiM potpisujući antiustavni Briselski sporazum. Sada je na red došlo javno međunarodno priznanje nezavisnog Kosova od strane naših vlasti i prihvatanje da lažna država dobije stolicu u UN. Vučić sada pokušava da pripremi teren za to i da u sopstvenu izdaju Kosova uvuče i druge delove srpskog društva, rekao je nedavno Obradović za Danas. Kako kaže, on nema problem da Vučiću ovo kaže u lice, ali će o tome da li će se odazvati pozivu predsednika odlučiti Predsedništvo Dveri kada poziv dobije.

Hodžaj pozdravio Vučićevu izjavu

Priština – Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je pozdravio izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rešavanju odnosa između Prištine i Beograda kroz unutrašnji dijalog u Srbiji, navode kosovski mediji. Prekid ćutanja i prihvatanje istine o nezavisnosti i suverenitetu Kosova bi otvorilo put pomirenju, regionalnoj saradnji, evropskim integracijama i poboljšanju međunarodnog položaja obe zemlje, rekao je Hodžaj. On je izjavio da bi Vučić, ako uspe da politiku prema Kosovu izvede na pravi put, oslobodio Srbiju istorijskih mitova i destruktivne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari