Foto:FoNet/Marija Ðoković

Šutanovac je na konferenciji za novinare u sedištu stranke rekao da je očigledno da postoji „velika afera“ u slučaju imovine ministra Aleksandra Vulina koji je izjavio da je u više navrata putovao i donosio sumu od devet hiljada evra.

U slučaju novca za stan ministra Vulina morale da reaguju Agencija za borbu protiv korupcije i Agencija za borbu protiv pranja novca kako bi se znalo šta se zaista desilo, smatra on.

Prema Šutanovcu, tužilaštvo u slučaju Vulin ne postupa u skladu sa zakonom niti sa istim žarom kao u slučajevima koji se tiču članova opozicije.

Ono što je kontinuitet nastavlja se i pritisak na rad slobodnih medija, rekao je Šutanovac koji je ukazao da se premijerka Brnabić ne drži činjenica kada govori o gašenju Vranjskih novina.

U proteklih sto dana, kao i u proteklih pet godina, Srbija je nastavila da propada i zaostaje ne samo za zemljama Evropske unije nego i za zemljama regiona, ocenio je Šutanovac.

On je podvukao da Srbija ima najniži rast brutodomaćeg proizvoda u regionu i da je daleko od toga da bude privredni lider u regionu.

Srbija je od 2012. do danas povećala svoj dug za devet milijardi evra, ukazao je Šutanovac i dodao da se istovremeno nisu pojačale privredne aktivnosti.

Poražavajući je podatak da je prosečan račun u prodavnici u Srbiji oko četiri evra, a u EU taj račun u proseku iznosi 40 evra, ukazao je Šutanovac i konstatovao da to govori koliki je stepen siromaštva i bede u Srbiji.

Šutanovac je napomenuo da se ni danas ne zna šta se zaista dešavalo prilikom štrajka u Fijatu koji je izbio u prvih sto dana rada vlade.

Rešenje za štrajk nije bilo transparentno, dodao je Šutanovac koji je istakao da radnici treba da budu adekvatno plaćeni, ali da se u slučaju Fijata ne zna ko je izdvojio novac za ispunjenje radničkih zahteva.

Šutanovac smatra da se vlada u proteklih 100 dana obrukala i na međunarodnom planu i da nikome ni danas nije jasno zašto je izbio spor sa Makedonijom i zbog čega je povučeno diplomatsko osoblje.

Po prvi put imamo i situaciju da je premijerka nakon davanja intervjua Blumbergu morala da odnese transkripte tog intervjua ruskom ambasadoru kako bi se opravdala, rekao je Šutanovac.

On je ocenio da je to bilo potpuno neprimereno i da je dezavuisalo srpsku državu.

Svedoci smo i da je na sastanku premijera Grčke, Rumunije i Bugarske umesto prisustva predstavnika vlade bio prisutan predsednik Republike, a ne premijerka. To govori da se nastavlja uzurpacija vlasti, zaključio je Šutanovac.