DS: Ne povećavajte namete, smanjite troškove 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić tvrdi da je gradska vlast ponovo povećala porez na imovinu građana kako bi nadomestila manjak prihoda u gradskom budžetu za narednu godinu. 

„Na taj način će vladajuća koalicija koju predvode Srpska napredna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije ponovo zavući ruku u džep Novosađana i teret ekonomske krize sa kojom se svi suočavamo prebaciti na građane. Sa takvim odnosom gradske vlasti prema opštim interesima i potrebama građana, već sada se sa sigurnošću može reći da će naredna godina za većinu ljudi u Novom Sadu biti jednako teška kao i ova, a za mnoge verovatno i teža“, navodi Krstonošić. ​

„Procenat povećanja poreza na imovinu u narednoj godini dvostruko je veći od zvanične stope inflacije, što znači da ovde nije reč ni o kakvom usklađivanju sa rastom cena, već o uvođenju novog nameta građanima. Porez na imovinu će naredne godine biti veći od 3.000 do 5.000 dinara, pa će samo po tom osnovu praktično biti anulirano najavljeno povećanje penzija. To se pogotovo odnosi na naše starije sugrađane sa najnižim primanjima, kojim povećanje penzija verovatno neće ni biti dovoljno da pokriju rast poreza koji ubire nesposobna i korumpirana gradska vlast“, istakao je Krstonošić.​

Demokrate podsećaju da je sadašnja gradska vlast u prethodnih osam godina povećala porez na imovinu za više od 100 posto i na taj način značajno opteretila sve vlasnike nekretnina, a posebno one sa najnižim primanjima.

„Pri tom ta ista gradska vlast nije učinila ništa, niti će učiniti u narednoj godini, da smanji sopstvene rashode i zatvori bar neki od „kanala“ kojim se novac iz gradskih fondova preliva u privatne džepove vlastodržaca i njihovih saradnika“, navodi Krstonošić.

Gradska vlast je u odgovoru na prozivke navela da je porez neznanto povećan zbog zakonske obaveze usklađivanja poreza u odnosu na kretanje cena nepokretnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari