DS: Novi Sad na vodi je Vučevićev privatni biznis na štetu grada 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) pozvao je danas gradonačelnika Miloša Vučevića da odustane od svog poslovnog poduhvata sa izgradnjom „Novog Sada na vodi“ pre nego što čitav grad i sebe samog „ne uvuče u probleme iz kojih se posle neće izvući bez nesagledivih komplikacija i trajnih posledica“.

„Taj projekat se ne može realizovati na zakonit način ako će se realizovati onako kako su to zamislili Vučević i njegovi poslovni partneri, jer je u suprotnosti sa Zakonom o vodama, Zakonom o planiranju i izgradnji i planskim rešenjima za područje Dunava. Izgradnja ‘Novog Sada na vodi’ je jedino u ličnom interesu Vučevića i krupnog kapitala koji praktično upravlja gradom, a nikako u interesu Novog Sada i građana“, naveo je DS u saopštenju.

Predsednik novosadskog odbora DS-a Veljko Krstonošić rekao je da Vučević i njegovi poslovni partneri planiraju da „svoj grad na vodi podignu u koritu Dunava“, uprkos tome što je takva gradnja zakonom izričito zabranjena i što ugrožava čitav sistem zaštite od poplava.

On je upozorio na to da Novom Sadu u tom slučaju preti opasnost da trajno izgubi veliki deo dunavske obale i mogućnost da čitavo područje uredi u skladu sa potrebama održivog razvoja i životnim interesima građana.

„S druge strane, grad ne bi imao nikakve koristi od toga što bi neka privatna firma povezana sa gradonačelnikom i Srpskom naprednom strankom budzašto gradila i skupo prodavala stanove na najatraktivnijoj lokaciji“, ocenio je Krstonošić.

Dodao je da je gradonačelnik Vučević „i sam posredno priznao“ da je taj projekat nezakonit, kada je pre nekoliko dana „napao“ Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine i označio ih kao „prepreku prosperitetu i zlatnom dobu“, ali nije objasnio kako to preduzeće konkretno sprečava razvoj grada.

„Ako mu to preduzeće nije dalo saglasnost za njegov grad na vodi, onda to nije sprečavanje razvoja, već elementarno poštovanje zakona. Ipak, imajući u vidu i činjenice da je pokrajina Vojvodina osnivač Voda Vojvodine, a da Pokrajinsku vladu predvode Vučevićeve partijske kolege iz SNS-a, moguće je da gradonačelnikov napad na to preduzeće predstavlja i izliv unutarstranačkih sukoba u javnost, a možda i početak njegove lične kampanje za izbor na mesto pokrajinskog premijera“, ocenio je Krstonošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari