DS: U Srbiji danas nema demokratije i to se ne može sakriti 1Foto: Logo

Ovogodišnji Međunarodni dan demokratije Srbija dočekuje na listi zemalja sa takozvanim hibridnim režimom, u kojem ne postoji nijedna državna institucija koja slobodno radi, bez pritiska i potpune kontrole izvšne vlasti, ocenila je danas Demokratska stranka.

U Srbiji je, kako kažu, danas demokratija suspendovana i utoliko je značaj ovog dana veći za našu državu i društvo.

„Ovaj Međunarodni dan demokratije, možda više nego i jedan do sad, sve nas podseća na to koliko je naša borba za demokratiju važna i upozorava da ne smemo odustati od slobodne, demokratske i normalne Srbije kakvu žele i zaslužuju njeni građani. Da paradoks bude veći, od ove godine, odlukom vođa režima u Srbiji i Republici Srpskoj, istog dana obeležava se i Dan srpskog jedinstva, pa slobodno možemo reći da je Srbija ovaj 15. septembar dočekala i bez demokratije i bez jedinstva“, dodaju iz DS.

Podsećaju da su zbog dugotrajnog urušavanja demokratskih institucija i izuzetno loših izbornih uslova, Demokratska stranka i druge opozicione partije bojkotovale „lažne izbore održane u junu ove godine“.

„Na taj način je, između ostalog, u potpunosti ogoljen autokratski režim u kom se za sve isključivo pita vođa režima Aleksandar Vučić, a institucije imaju samo jednu ulogu – da učine da njegove odluke izgledaju legitimno. U Narodnoj skupštini Srbije danas nema nijednog opozicionog poslanika, a to znači da nema ni demokratije. To je nesporna činjenica koja će zauvek obeležiti ovaj saziv parlamenta i nema te režimske propagande, dosetke ili političkog trika koji će tu činjenicu sakriti, ili obezvrediti“, dodaju iz DS.

Kako naglašavaju danas ne postoji nikakva sumnja u to da mi u Srbiji više ne živimo čak ni u delimično konsolidovanoj demokratiji, što su nedavno potvrdile i brojne međunarodne organizacije poput Fridom hausa.

„Jasno je takođe da će zbog toga u narednom periodu biti neophodno aktivnije uključivanje predstavnika Evropske unije u posredovanju u političkom dijalogu koji mora da osigura bar minimum izbornih uslova, baš kao što je to učinjeno u Makedoniji ili Crnoj Gori. Slobodni i pošteni izbori su osnov demokratskog poretka u jednoj državi i društvu, a borba za te uslove je zajednički cilj, pravo i obaveza svih demokratskih, građanskih i progresivnih snaga u Srbiji“, navodi se u saopštenju DS.

Poručuju da će nastaviti svoju borbu za slobodu i demokratiju u Srbiji, za jake institucije i slobodne medije.

„Građani žele i zaslužuju da žive u pravom demokratskom društvu koje se razvija i napreduje na evropskom putu“, zaključuje se u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari