DS: Žene i dalje ubijaju 1Foto: Wikipedia

Demokratska stranka (DS) uvek se borila protiv nasilja i uvek je i najsloženije političke situacije rešavala na miran način, a ovaj 25. novembar Svetski dan borbe protiv nasilja prema ženama dočekujemo u atmosferi prevlođujućeg nasilja na svim nivoima, saopštila je danas DS.

Poslednje prebijanje Borka Stefanovića, nasilno izbacivanje izložbi, tabloidno i svakodnevno verbalno nasilje podstiče i sve druge vidove nasilja, ocenila je DS. Za žene u Srbiji njihova kuća je i dalje je najnebezbednije mesto na svetu.

Država Srbija i dalje ne poštuje proklamovan princip nulte tolerancije na nasilje prema ženama, što se ogleda u svakodnevnom velikom broju prijava nasilja u porodici. Sadašnja Vlada takođe i dalje ne poštuje odredbe Istanbulske konvencije koje se tiču oblasti usluga za žene sa iskustvom nasilja i Srbija još uvek nema nacionalni SOS telefon.

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je tri puta propao tender za usluge pomoći i podrške nacionalnog SOS telefona, ocenila je DS.

Umesto građenja partnerstva sa organizacijama civilnog društva koje imaju decenijsko iskustvo u radu sa ženama sa iskustvom nasilja Ministarstvo je ignorisalo ženske organizacije i nametalo modele koji nisu po standardima konvencije. Demokratska stranka konstatuje da još nije uvedena objedinjena evidencija podataka za sve slučajeve nasilja, koja bi omogućila praćenje i sagledavanje slučajeva partnerskog nasilja prema ženama.

Ova evidencija je neophodna da bi država i uspostavljeni sistem mogao da prati slučajeve femicida. Od 2014 godišnji prosek femicida je 32 ubijene žene a sadašnji podatak o 28 ubijenih ove godine pokazuje da se femicid ne smanjuje. Sve ovo pokazuje neozbiljnost i nekompetetnost sadašnje v lasti da se bavi ovim važnim društvenim problemom, navedeno je u saopštenju DS.

Demokratska stranka poziva Ministarstvo i Vladu Republike Srbije da konačno počnu da se bave ovim velikim problemom koji svakodnevno odnosi i uništava živote, žena i dece. Očekujemo da Srbija bude među prvim potpisnicama rezolucije o seksualnom uznemiravanju koju je usvojio jedan od komiteta Generalne skupštine UN, zaključeno je u saopđštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari