DSK traži izmene zakona o OVK 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku-Redžepi je rekla da neki članovi Nacrta zakona o vrednosti borbe OVK ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje, u smislu ugrožavanja slobode mišljenja i govora, prenosi Gazeta Ekspres, nakon što su ranije Na nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarske i Misija EU.

Tokom diskusije o Nacrtu zakona u Skupštini Kosova koju je predložila Demokratska partija Kosova, Bunjaku-Redžepi je rekla da DSK zahteva posebne promene u nacrtu zakona, prensoi portal Kosovo Onlajn.

„Parlamentarna grupa DSK primetila je neka pitanja koja ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje i mogu se smatrati mešanjem u slobodu mišljenja i govora”, rekla je Bunjaku-Redžepi.

Navodeći neke članove nacrta zakona, rekla je da su na ivici ustavnosti.

“Tražimo da se izvrše posebne izmene. Član 2 „obaveza građana da štite vrednosti OVK“ treba da se preoblikuju, jer ostavljaju prostor za razne interpretacije koje utiču na slobodu mišljenja i govora”, rekla je Bunjaku-Redžepi.

Naglasila je da Parlamentarna grupa sa velikom zabrinutošću, pažnjom prati izjave predstavnika EU i američkog ambasadora, koji između ostalog kažu da Zakon kriminalizuje slobodu govora i plaši građane.

“Kao parlamentarna grupa posvećeni smo preoblikovanju nekih članova i pažljivo ih tretiramo. Jer, iznad svega, očuvanje demokratije i sloboda govora ostaju prioriteti, kao zaostavština osnivača države Ibrahima Rugove“, dodala Bunjaku-Redžepi.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je izazvao dugu raspravu, nije juče stavljen na glasanje, jer nije bilo dovoljno poslanika , pa će sednica biti odložena.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani saopštila je na kraju sednice da će taj Nacrt zakona biti stavljen na glasanje u četvrtak od 10:00 časova, navodi Kosovo Onlajn.

U toku rasprave poslanici DSK imali su primedbe na taj Nacrt i naveli da bi moralo da se unesu neke izmene jer se njime ugrožavaju sloboda mišljenja i govora.

Na nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

U nacrtu zakona koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova, a kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK po međunarodnim nalozima vlasti u Beogradu.

Ističe se da je „svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti“ utvrđene tim zakonom i štiti ugled OVK, uz pretnju krivičnim gonjenjem za nepoštovanje zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari