DSS: Obezbediti palijativno zbrinjavanje, ne legalizovati eutanaziju 1Foto: Logo

Brojne su moralne, etičke, medicinske i pravne nedoumice koje je potrebno da se razjasne pre nego što se odgovori na pitanje da li eutanaziju treba legalizovati i pod kojim uslovima, navodi se u saopštenju Demokratske stranke Srbije.

Kako navode iz DSS-a, odgovorna država je dužna da omogući svakom građaninu da ostvari pravo na dostojanstven život do samog njegovog kraja.

„Pre bilo kakvog razmatranja odluke o ozakonjenju eutanazije neophodno da se svakom građaninu koji se nalazi u terminalnoj fazi bolesti obezbedi kvalitetna palijativna nega, koja će da omogući najbolji mogući kvalitet života do njegovog dostojanstvenog kraja“, dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, legalizacija ubistva iz milosrđa ne može i ne sme da bude posledica nesposobnosti države da obezbedi palijativnu negu obolelima i neodgovornog utvrđivanja prioriteta investiranja u oblasti zdravstva.

Zato Demokratska stranka Srbije smatra da su neprihvatljive i treba da budu povučene odredbe prednacrta Građanskog zakonika koje je omogućavaju, a da je rasprava o legalizaciji eutanazije pokrenuta u javnosti u najmanju ruku preuranjena, ističe se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari