DSS pita SZS ko je organizator i koji su ciljevi protesta u Beogradu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je načelan stav te stranke da će biti na opozicionim protestima koji se subotom održavaju u Beogradu sve dok su ciljevi jasni, a to su fer izborni i medijski uslovi i dok je organizacija jasna.

DSS je uputila pismo Savezu sa Srbiju jer ga smatra „na neki način, neformalnim organizatorima“.

„Ukazali smo na potrebu da se ciljevi tih protesta jasno definišu, da ne budu ad hok postavljeni iz subote u subotu, i da se malo rasvetli oko organizatora“, rekao je Jovanović, na konferenciji za novinare održanoj pošto je potpisao sporazum o saradnji sa Državotnornim pokretom Srbije Slobodana Samardžića.

Jovanović je naglasio da „sve dok je situacija čista, naročito u pogledu ciljeva, njihova načelna i ne samo načelna podrška stoji, kao što je stajala prošle subote“.

Na pitanje da li će doći i na naredni protest u subotu, on je rekao da će „videti i da će biti u komunikaciji“ da sazna kakav je cilj i „ko će predavati zahteve“.

„Nije potpuno nevažno da se zna u ime koga idemo u protest, u ime čega, a to su izborni i medijski uslovi“, rekao je Jovanović, podsetivši da je i DSS potpisala dokument sa takvim zahtevima vlastima.

On je rekao da nema ništa protiv nevladinog sektora, ali „ako političari učestvuju u nekom protestu, ne bilo loše i ne treba bežati od toga da oni sami isporuče neki zahtev“.

Sporazum koji je potpisao sa Samadžićem, predviđa koordinaciju političkih aktivnosti, okupljanje ličnostii s podudarnim političkim razmišljanjem pod jedan „kišobran“.

Samardžić je naglasio da je suprostavljanje politici „predaje Kosova koju vodi ova vlast“ istovremeno i borba za demokratiju.

„Ovaj način vođenja politike u vezi s Kosovom vodi ovu vlast direktno u autokratiju i despotski režim i to je u neposrednoj vezi“, rekao je Samardžić, uz ocenu da se Srbija „vratila u devedeste godine ali u još gorem obliku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari