DSS: Vlada Srbije rasprodaje rudno blago 1Foto: Logo

Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da Vlada Srbije rasprodaje stranim kompanijama rudno blago u bescenje i Srbiji nanosi, tokom višedecenijskog perioda eksploatacije ruda, štetu koja se meri stotinama miliona evra.

Umesto da se formiraju zajednička preduzeća i time obezbedi prihod države od dela ostvarenog profita, kompanijama u stranom vlasništvu besplatno dodeljuje pravo otvaranja rudnika i eksploatacije rude, uz plaćanje samo rudne rente, navodi DSS u saopštenju.

Ova stranka kao najbolje primere za to navodi lokacije „Čukaru peki“ i „Jadar“ , na kojima se ubrzano radi na otvaranju rudnika.

Na lokaciji „Čukaru peki“ kod Bora, jednom od najbogatijih nalazišta u svetu, utvđene su rezerve od oko 14 miliona tona bakra i 300 tona zlata, a eksploatacija je prepuštena kanadskoj kompaniji Nevsun Risoursiz (Nevsun Resources).

Po sadašnjim cenama, vrednost nalazišta je preko sto milijardi evra. Srbija će naplaćivati rudnu rentu koja za rudu bakra i zlata iznosi samo pet odsto ostvarenog prihoda od eksploatacije, dok celokupan profit pripada stranoj firmi, upozorila je DSS.

DSS navodi i primer „svesne i drske neodgovornosti“ Vlade to što je kineska kompanija „Ciđin“, koja je oskora većinski vlasnik RTB Bor, da bi stekla pravo eksploatacije rude na lokaciji „Čukaru peki“, već ponudila preuzimanje kanadskoj kompaniji „Nevsun“ za iznos od 1,4 milijarde dolara, kojoj je Vlada Srbije to pravo dodelila bez dinara naknade.

Eksploataciju rude na lokaciji „Jadar“ kod Loznice, sa izuzetno visokim procentom sve dragocenijeg litijuma, bora i jedinom nalazuštu minerala jadarita u svetu, preuzala je britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“, u čijem je stoprocentnom vlasništvu projekat „Jadar“, čime Srbija gubi desetine milijardi evra prihoda, ocenila je DSS.

Svi ovi poslovni aranžmani, zaključeni direktnom pogodbom, promovišu se kao uspesi Vlade u privlačenju stranih investicija, dok uistinu, zaključuje DSS, predstavljaju korupcionaške poslove kojima se državi Srbiji nanosi nesaglediva i nepopravljiva šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari