Dve decenije od prvih otmica na Kosovu 1Foto: EPA/ WALLACE WOON

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika podseća u saopštenju da se 14. maja navršava 20 godina od prvih organizovanih otmica srpskih civila na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se podseća da su albanski teroristi, usred bela dana, u fabričkom krugu, pre dve decenije kidnapovali radnika ugljenokopa „Belaćevac“ Žarka Spasića.

Iako je hiljade vojnika i policajaca, pored redovnih sastava, u proleće i leto 1998. godine bilo stacionirano u pokrajini, sa radnih mesta, sa ulica, iz njihovih domova… Srbi su odvođeni u logore iz kojih se nikada nisu vratili, dodaje se u saopštenju.

Udrueženje podsećamo na kidnapovanje osmorice belaćevačkih rudara 22. juna, napad na Orahovac, Opterušu, Retimlje, Zočište i prisilno odvođenje desetina uglednih domaćina, staraca, dece… koji su u julu životima platili pripadnost srpskom narodu.

Udrueženje takođe podseća da se na listi nestalih, nalazi još 570 imena onih čija se sudbina ni danas ne zna ni posle 20 godina.

Udruženje upozorava da za dvadeset godina, za 3.500 nevino stradalih kosmetskih Srba, nije im podignut spomenik, ni u centralnoj Srbiji ni na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari