Dveri: Ekonomska politika Srbije ide na ruku Albaniji 1Foto: Logo Dveri

Potpredsednica pokreta „Dveri“ Tamara Milenković Kerković pitala je danas vlasti Srbije da li „ekonomske integracije sa Albanijom i Severnom Makedonijom“ kroz najavljeni „Mini Šengen“, znače da će uskoro radnici iz Srbije odlaziti da rade u Albaniji, za koju je rekla da je „razvijenija od Srbije“.

„Poređenje Srbije sa Albanijom koja se tradicionalno poima kao nerazvijena u svim oblastima, pokazuje dubinu srpskog sunovrata, ali i savremenu ekspanziju Albanije u oblasti poljoprivrede i drugim“, navela je Milenković Kerković.

Navela je da je Albanija prošle godine u oblasti poljoprivrede, ribarstva i šumarstva sa svojih 888 evra dodate vrednosti po stanovniku, bila na četvrtom mestu u Evropi, dok je Srbija, bez podataka za Kosovo, imala samo 406 evra dodate vrednosti po stanovniku u tim oblastima.

Dodala je da je u Albaniji procenat navodnjavanog zemljišta 19,6 odsto, a u Srbiji samo 1,3 odsto.

„Siromaštvo građana Srbije i niske stope rasta posledica su nepostojanja jasne i predvidive ekonomske politike. I zaostajanje Srbije u svim oblastima i uspeh albanske politike razvoja poljoprivrede jasno govore o posledicama odluke o ulasku u novu ekonomsku integraciju ‘Mini Šengena’ „, procenjeno je u saopštenju.

Dveri smatraju da su najznačajniji efekti ekonomske politike Vlade Srbije drastično osiromašenje građana, dalja devastacija poljoprivrede, stagnacija privrede i „otvaranje tržišta za razvijenu poljoprivredu buduće Velike Albanije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari