Dveri i DJB (ne)će opet zajedno 1Koaliciona saradnja za izbore 2018.: Boško Obradović, Hana Adrović i Saša Radulović Foto: Privatna arhiva

Ponovna koaliciona saradnja uoči predstojećih izbora Dveri i Dosta je bilo ne bi bila iznenađenje za mnoge na političkoj sceni. A sagovornici Danasa smatraju i da nije nemoguće da do nje i dođe. Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili komentar na ovu mogućnost ni u Dverima niti u DJB.

Spekulacije među opozicijom da bi se to moglo zaista možda i dogoditi učestale su nakon što su lideri DJB i Dveri Saša Radulović i Boško Obradović, gotovo sinhronizovano, kako nezvanično tvrde naši sagovornici, nastupili na sastanku opozicionih partija i predstavnika vlasti u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova organizovanom pre dve nedelje u Skupštini Srbije, a kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako nam kažu naši izvori primetno je da se Obradović, posle neuspelih dogovora bojkot opozicije oko zajedničkog nastupa u razgovorima o izbornim uslovima, udaljio od bojkot koalicije i gradi samostalni put, iako se šuška, kako kažu naši izvori, da je pokušao da se približi koaliciji POKS-DSS, ali mu to nije uspelo. Radulović se, pak, odavno udaljio od bojkot opozicije.

DJB je čak i učestvovao na prošlim izborima. Međutim, Raduloviću i DJB bolje ide u pridobijanju poverenja građana, bar prema podacima istraživanja javnog mnjenja koja se javno objavljuju. Naime, DJB prema podacima agencije Faktor plus, objavljenih u Blicu, ima 3,9 odsto, dok su Dveri, prema podacima ove agencije objavljenim u februaru, bile na 1,5 odsto.

U agenciji su za Blic rekli da je DJB do ovog rejtinga došao na interesantan način pošto je kontaktirao i sa antivakserima i sa desno orijentisanim biračima, što je posebno zanimljivo ako se ima u vidu da je lider pokreta Saša Radulović ušao u politiku kao liberal. Dok se za Dveri navodi da bi kao kolaicioni partner mogle da imaju određenu težinu.

Izvori Danasa kažu da sinergija ove dve partije postoji, a da bi odlučujući faktor eventualne saradnje bila procena mogu li samostalno preći cenzus. Kako nam objašnjavaju sagovornici bliski ovim partijama, iako su male šanse da cenzus bude vraćen na pet odsto, u toj situaciji bi koalicija mogla biti ozbiljno razmatrana i izvesna.

Ipak, prema rečima naših izvora, čak i ako cenzus ostane na tri odsto, DJB verovatno ne bi rizikovao da ga ne pređe, te bi saradnja sa Dverima biti jedna od opcija. I jedni i drugi se zalažu za uvođenje stepenastog cenzusa.

Da je koalicija DJB i Dveri realno moguća smatra politikolog Mladen Mrdalj. On za Danas objašnjava i zašto.

– Ovaj DJB, za razliku od onog ranijeg, profilisao se kao nacionalistička i suštinski antizapadna partija, što je pravi spoj sa Dverima. Razlikuju se u tome što je DJB liberalna za razliku od konzervativnih Dveri. NJihov spoj bi u Skupštinu uveo ekstremnu desnicu pored koje bi Vučić izgledao liberalnije i prozapadnije. Za razliku od Vuje Ilića (savetnik za javne politike i istraživanja u CRTA prim. aut), ja mislim da Vučić pravi zaokret ka Zapadu i da mu godi skupština u kojoj su antizapadni DSS/POKS, Dveri/DJB, SPS. Ako uđe Đilas u Skupštinu, on će biti verovatno jedina opoziciona prozapadna partija, ali sa teretom negativne kampanje kojom ga Vučić zasipa, tako da će skupština povratiti ideološko šarenilo i podstaći koheziju unutar SNS – objašnjava Mrdalj.

I urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović smatra da je saradnja moguća bez obzira što su Dveri bojkotovale junske izbore, a DJB na njih izašao.

– Mislim da su im se pozicije sada dosta približile, što se između ostalog pokazalo i učešćem i jednih i drugih u ovom „paralelnom“ dijalogu u organizaciji Dačića i Vučića u Skupštini. Doduše, oni su već jednom išli zajedno na gradske izbore 2018. i tada nisu imali sinergiju i nisu ostvarili dobar rezultat – ukazuje Vukadinović.

Podsetimo, ove dve organizacije su zajedno nastupile na izborima u Beogradu 2018. pod zanimljivim imenom „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“. Koalicija je osvojila gotovo četiri odsto, ali nije ušla u gradski parlament jer je cenzus bio pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari