Dveri nisu u Ujedinjenoj opoziciji Srbije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Kasno preksinoć, u danu kada je konstituisana Skupština Srbije izabrana 21. juna, saopšteno je da su članice Saveza za Srbiju i opozicione stranke i pokreti koji su bojkotovali izbore dogovorili da nastavljaju delovanje kroz  formiranje Udružene opozicije Srbije.

„Imajući u vidu dramatičnost političkog trenutka i potrebu za što širim frontom opozicionog delovanja, Udružena opozicija Srbije biće otvorena za saradnju sa drugim strankama i pokretima koji su spremni da se dosledno bore za poštovanje Ustava i vladavinu prava, a protiv autoritarnog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka“, navodi se u saopštenju poslatog sa adrese Saveza za Srbiju.

Dodaje se da se dosadašnja članica i osnivač SZS – stranka Dveri Boška Obradovića – opredelila da ne pristupi Udruženoj opoziciji Srbije. Napominje se da je izražena obostrana spremnost da se nastavi zajednička opoziciona borba.

„Narednih dana javnosti će biti predstavljeni članovi Udružene opozicije Srbije i najavljene njene naredne aktivnosti“, saopšteno je.

Podsetimo, osim članica SZS (Dveri, DS Zorana Lutovca, SSP Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Pokret za preokret Janka Veselinovića, sindikata Sloga Željka Veselinovića) izbore su bojkotovala lokalna udruženja Ne davimo Beograd, Lokalni front, Građanski preokret (više udruženja, najpoznatije iz Zrenjanina).

Bojkotovao je i Slobodan Samardžić sa udruženjem Državotvorni pokret, kao i Jovan Jovanović, bivši poslanik izabran na listi DJB, sa udruženjem Građanska platforma.

SDS Borisa Tadića bojkotovala je republičke izbore, ali je izašla na lokalne za opštinu Vračar.

Član SZS bila je i stranka ZZS Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca, koja je izašla na lokalne izbore u ovom gradu, pa je zbog toga napustila Savez.

Iz SZS i DS je morao da izađe i Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, koji je takođe, učestvovao na izborima u svom gradu.

SNS je u obe opštine dobila većinu. I dalje ne zna, kada će zbog korona epidemije, biti ponovljeni izbori u Šapcu, na biračkim mestima gde su oboreni po žalbama na nepravilnosti i krađu Zelenovićevog pravnog tima.

Pojam Udružena srpska opozicija počeo je da se koristi u saopštenjima koje je slao SZS uoči izbora 21. juna. Od 1. jula upotrebljava se učestalije, a tada je i objavljeno da je ideja da se „promeni format“ udruživanja.

O tome je izvestio i naš list, navodeći da su razlozi promene formata to što je dosadašnji iscrpljen, prema ocenama osnivača.

Na pitanje ko će činiti UOS, tada nam je rečeno da se to još ne zna, jer su raznim sastancima prisustvovali razni ljudi.

„Ranije Sergej (Trifunović), Boris (Tadić)… A tu su Građanska platforma (Jovan Jovanović, bivši poslanik DJB), Pokret slobodna Srbija (otpcepljen od PSG), Državotvorni pokret (Slobodan Samardžić), Šumadijska regija (Saša Milenić), ali ponekad učestvuje Ne davimo Beograd i drugi, rekao nam je tada sagovornik iz SZS.

Na konstataciju novinara Danasa da će ubuduće postojati dva nivoa organizovanja opozicije – SZS i UOS, on je tada odgovario potvrdno i da se Savez za Srbiju ne gasi.

Prema dostupnim činjenicama i izjavama, ideju o širenju opozicionog fronta, zastupa neformalni vođa opozicije i osnivač SZS Dragan Đilas. On je prvi pominjao i ideju „alternativnog parlamenta“, odnosno osnivanja foruma, koji bi činili ugledne ličnosti i pojedinci i koji bi raspravljao kao i u Skupštini, bili na ulici, bilo u sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari