Dveri: Regularnost izbora je ugrožena 1Foto: Dveri

Vučićev režim brutalno krši zakon i već sada je očigledno da je regularnost predsedničkih izbora drastično ugrožena, sopštile su Dveri.

Vučić je pripremio teren za utakmicu u kojoj je opozicionim kandidatima ukinuo sva prava. Nadležna tela koja treba da vrše nadzor i kontrolu u toku izbornog procesa ili nemaju kapacitet da taj posao obave u skladu sa zakonom ili su u Vučićevoj službi ili je njihovo formiranje onemogućeno.

Kako tvrde u Dverima Vučić je sproveo je državni udar suspendovanjem rada parlamenta kao jedinog mesta na kojem mogu da se čuju argumenti opozicije.

Članovi REM-a saopštili su da će postupati samo po prijavama o uočenim nepravilnostima, što je suprotno zakonu, jer oni treba da postupaju po službenoj dužnosti.  Vučićeva vladajuća većina ne dozvoljava da se, u skladu sa zakonom formira Nadzorni odbor – jedino telo koje bi u izbornom procesu moglo da ukazuje na nepravilnosti. Agencija za borbu protiv korupcije, koja treba da kontroliše izvor i način finansiranja kampanja predsedničkih kandidata, nema direktora i radi u krnjem sastavu.
Agencija za borbu protiv korupcije nema direktora, ima samo šest od devet članova, a za odlučivanje je potrebno pet, a mandati četvoro članova ističu 8. aprila.

Prikupljanje potrebnih potpisa je veoma otežano zbog kapaciteta javnih beležnika.
Potpuno je jasno da izbori neće biti održani u skladu sa zakonom, u fer i pravičnoj atmosferi i da kandidati neće imati jednaka prava u izbornom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari