Dveri uz konzervativce 1Foto: FONET/ nenad djordjevic

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da podržava „Deklaraciju za budućnost Evrope“ kao „evropsku, porodičnu, nacionalnu i hrišćansku“, navodeći da je taj dokument potpisalo 15 značajnih političkih partija i pokreta iz 14. zemalja EU koji „pripadaju nacionalno-konzervativnoj ideološkoj formaciji“.

„Ovu deklaraciju, koja predstavlja vrednosno-ideološki odgovor na otvorenu debatu o EU na ‘Konferenciji o budućnosti Evrope’, potpisali su Francusko okupljanje Marin Le Pen, Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, poljska Pravo i Pravda Jaroslava Kaćinskog, italijanska Liga Matea Salvinija i Braća Italije Đorđe Meloni, španski Voks Santjaga Abaskala, Slobodarska partija Austrije, belgijski Vlaams Belang, kao i danske, finske, estonske, litvanske, grčke, bugarske i rumunske partije koje dele ista uverenja“, saopštio je pokret Dveri.

Protiveći se konstrukciji Evrope bez nacija, kao i socijalnom inženjeringu koji poništava tradicionalne porodične, nacionalne i hrišćanske vrednosti, ovi politički subjekti u Deklaraciji ističu da „saradnja između evropskih naroda treba da bude zasnovana na tradiciji, na poštovanju kultura i istorije evropskih nacija, na poštovanju judeo-hrišćanskog nasleđa Evrope i zajedničkim vrednostima koje čine da se naše nacije ujedinjavaju, a ne uništavaju”, navode u saopštenju Dveri.

U Deklaraciji se, kako je istaknuto, posebno naglašava „uverenje da je porodica osnova naših nacija” i da „u vreme kada se Evropa suočava sa ozbiljnom demografskom krizom, sa niskom stopom nataliteta i starenjem stanovništva, razvijanje porodične politike treba da bude adekvatan odgovor na krizu, pre nego neka masovna imigracija”.

„Kao nova, transnacionalna konzervativna ideološka porodica koja se suprotstavlja višedecenijskoj neoliberalnoj političkoj i kulturološkoj hegemoniji, ovaj novi savez na pomolu pokazuje da se u Evropi rađa snaga koja ima kapacitet da generiše nove političke forme, post-neoliberalne po sadržaju i metodi, kao i alternativne političke poretke koji mogu postati novi mejnstrim“, ističu u saopštenju Dveri.

U pismu podrške potpisnicima zajedničke evropske deklaracije predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradovića poručio je da su Dveri spremne da potpišu deklaraciju i daju doprinos u „daljem radu u širenju ideja“ koje zajednički delie sa potpisinicima deklaracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari