Dveri: Vučić da insistira kod vlasti u Crnoj Gori na povlačenju Zakona o slobodi veroispovesti 1Foto: Dveri

Pokret Dveri pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „shodno svim diplomatskim sredstvima“, insistira kod crnogorskih vlasti da Predlog zakona o slobodi veroispovesti bude povučen iz skupštinske procedure.

Navodeći da je predsednik Srbije po Ustavu „dužan da štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu“, potpredsednik Dveri Ivan Kostić je pozvao Vučića da „pokaže odlučnost i da mu je stalo do sunarodnika u Crnoj Gori i mira u regionu na koji se stalno poziva“.

„U suprotnom, on će još jednom pokazati da Srbe iz regiona koristi samo onda kada mu je to potrebno zarad svog političkog marketinga i prikupljanja poena kod patriotski nastrojenih birača u Srbiji“, naveo je Kostić a prenele Dveri.

On je dodao da su „narod Crne Gore i svi oni koji vode poreklo iz Crne Gore, spremni da brane svetinje koje su podizali njihovi preci“, a da su mnogi od njih „spremni da daju i svoje živote ako to bude potrebno“.

Vlada Crne Gore usvojila je ranije Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnici crkvene imovine, koja će im u suprotnom, biti oduzeta. Tom predlogu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Parlament Crne Gore raspravljaće o tom predlogu zakona 24. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari