Efikasnost dijaloga bez stranaca služi za zbunjivanje javnosti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Iako dijalog o izbornim uslovima koji se vodi u Skupštini Srbije, bez posredstva stranih pregovarača u ovom trenutku deluje efikasnije od onog koji se vodi uz posredstvo EU, deo opozicije ovo vidi kao „Vučićev igrokaz“ za kreiranje predstave o demokratičnosti i „zbunjivanje javnosti“

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima odigrava se na dva koloseka – uz posredstvo EU, i „bez stranaca“ i po trenutnom napretku čini se da su dalje odmakli razgovori koje u Skupštini Srbije organizuje predsednik parlamenta Ivica Dačić. Dok evroparlamentarci privode kraju tek prvu rundu pojedinačnih sastanaka sa strankama iz Srbije, sastanci radne grupe za dijalog „bez stranaca“ održavaju se svake sedmice.

Sa evroparlamentarcima do sada su razgovarali predstavnici vladajuće većine, zatim ostalih parlamenatarnih stranka, onda i tzv. „bojkot opozicija“, a na kraju je ostala nekolicina drugih opozicionih stranaka koje nisu deo parlamenta. Među njima su DJB koji je juče odbio da učestvuje u sastanku, a među poslednjima ostaje Liga socijaldemokrata Vojvodine koja ima zakazan sastanak za 30. jun.

Većina stranaka nada se drugom krugu razgovora sa evroparlamentarcima kao i da će se oni naći u Beogradu početkom jula. Evroparlamentarci bi mogli da dođu u Beograd i organizuju zajednički sastanak sa svim strankama koje su prihvatile učešće početkom jula, kao što je ranije nezvanično rečeno za Danas u diplomatskim krugovima u Briselu, a ovakva nezvanična saznanja imaju i pojedine stranke u opoziciji.

U Socijaldemokratskoj stranci (SDS) očekuju poziv za sledeću rundu razgovora ali oni, pak veruju da će se i sledeći sastanak održati putem zooma zbog restrikcija putovanja, kako je za Danas rekao Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS.

– Ono što je od ključnog značaja jeste da se razgovori što pre nastave. To je neophodno kako bismo imali dovoljno vremena da eventualne dogovore i implementiramo. Dijalog bez predstavnika EP ne smatram relevantnim jer je običan Vučićev igrokaz sa lojalnom i konstruktivnom opozicijom, koji služi za kreiranje predstave o tzv. demokratičnosti režima, dok prolazimo kroz proces erozije demokratije. Za Socijaldemokratsku stranku je svaki dijalog bez učešća Evropske unije neprihvatljiv, naveo je on.

Mišljenje predsednika Nove stranke Arisa Movsesijana je da ceo proces razgovora sa EP ide sporo, podsećajući da još uvek nema nikakvih odgovora na predloge platformi koje su predložile stranke kako bi se izborni proces vratio u „normalne“ tokove.

– Usporavanje i zbunjivanje je još izraženije organizovanjem paralelnog dijaloga bez učešća EP. Sve što radimo u vezi izbornih uslova, radimo da bi se vratilo poverenje građana u birački proces. Vlast očigledno sve radi da što više zbuni građane, pokazujući da ništa ne žele da promene jer im ovakav sistem bez pravila igre odgovara, naveo je Movsesijan.

Govoreći o razlikama u napretku na dva koloseka dijaloga, Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS), koja učestvuje u oba seta razgovora, kaže za Danas da dijalog u Skupštini Srbije za sada izgleda efikasnije ali da su razlozi za to organizacione prirode jer delegacija EU još uvek ne može da dođe u Srbiju.

– Te dve forme su neuporedive jer EP organizuje pojedinačne sastanke sa strankama, koji su trenutno onlajn i evroparlamentarci još uvek čekaju odobrenje da dođu u Srbiju i organizuju sastanak na kome bi verovatno bili svi učesnici, oni pretpostavljaju da to može da se dogodi sredinom jula. Sa druge strane, dijalog u Skupštini deluje u ovom trenutku kao efikasniji jer su kod nas susreti neposredni, sastaje se radna grupa svakog utorka, i uskoro se očekuje sporazum vlasti i opozicije kojim će biti predložene izmene izbornih zakona, navela je ona, dodajući da je čudno što se i izveštaj o Kosovu našao na agendi ovih razgovora.

Članovi DJB odbili da se legitimišu za sastanak sa EU

Predstavnici Evropskog paralamenta trebalo je da juče održe sastanak sa pokretom Dosta je bilo u okviru prve runde bilateralnih onlajn razgovora, ali do toga nije došlo zbog negodovanja DJB. Oni su naime, juče saopštili da su napustili prostorije sedišta delegacije EU pre početka zakazanog sastanka zbog „neprijatnosti“ odnosno zahteva da se legitimišu na ulasku u ove prostorije.

Povodom negodovanja DJB zbog procedure legitimisanja, Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS), kaže za Danas da je smešno da oni ne znaju da je to obavezna procedura na ulasku u svaku instituciju – bilo naše, bilo međunarodne koja sedište ima u Srbiji, pa tako i u sedište delegacije EU.

– Oni jednostavno traže povod da gde god i kad god mogu naprave skandal, pa čak i za ovakvu glupost. Sigurno znaju da i pri ulasku u naše institucije moraju da pokažu ličnu kartu. Ako, na primer, danas žele da posete Narodnu skupštinu čiji su i poslanici bili obavezno će na ulazu pokazati ličnu kartu ili pasoš, podseća Macura. DJB u saopštenju navodi da ne moraju da se legitimišu kada su unapred najavljeni za dolazak u naš parlament.

Čekaju pozive na drugi sastanak

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, kaže da njihova organizacija ima redovnu komunikaciju sa predstavnicima Evropskog parlamenta, sa svim poslaničkim grupama. Prema njegovim rečima, bilateralne konsultacije i razgovori su već počeli sa određenim partijama, tako da će i SSP učestvovati kada dođe red.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić kaže da je njihov potpredsednik Rade Veljanovski predstavljao GDF u razgovoru sa Dirkom Lorencom, novim šefom Političkog odeljenja delegacije Evropske unije u Srbiji. „Nije zakazan novi sastanak, ali je jasno naglašeno da će biti nastavljena redovna komunikacija“, navodi Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari