Ekstremni desničar Rundo u Beogradu 1

Jedan od osnivača američke bande „belih supremacista“ – ekstremno desničarskog pokreta – Robert Rundo nalazi se u Srbiji, gde promoviše neonacističke ideje, objavio je međunarodni portal Belingket.

U tekstu koji potpisuje američki novinar Majkl Kolborn navodi se da Rundo, vođa neonacističkog pokreta Uzdizanje, boravi u Beogradu od marta ovde godine, dok mu u Sjedinjenim Američkim Državama preti suđenje za nasilje na javnom skupu.

Dokaz su objave koje je sam Rundo postavio na društvenim mrežama.

Rundo je suosnivač Rise Above Movement (RAM) – pokret Uzdizanje čija su trojica članova osuđena i na odsluženju zatvorske kazne zbog nasilja na skupu Ujedinjena desnica u Šarlotsvilu u Virdžiniji, iz avgusta 2017.

Odvojeni savezni slučaj protiv samog Runda zbog sličnog nasilja u Kaliforniji obustavljen je u junu 2019.

Od tada je slobodan čovek, iako su savezni advokati pokušavali da ospore ovaj ishod, a inicijalno saslušanje održano je pretprošle nedelje.

Ono što je upečatljivo, primetio je Kolborn u tekstu, nije Rundova promocija otvoreno nasilnih slika ili to što nosi majicu sopstvenog ekstremno desničarskog modnog brenda, već lokacija na kojoj se neonacista nalazi – srpska prestonica Beograd.

Javno je dokumentovano i prijavljeno da je Rundo proveo veći deo 2020. širom istočne Evrope, provodeći vreme u Ukrajini, Mađarskoj, Bugarskoj i posebno Srbiji.

„Ali čini se da je Beograd grad u kome neonacista pokušava da se stacionira. Rundo je čak otišao toliko daleko da je osnovao kompaniju u Srbiji koja bi mu omogućila da se prijavi za privremeni boravak u zemlji. Uz mogućnost da se Rundo na kraju suoči sa novim suđenjem u Sjedinjenim Državama kao rezultat pomenutog prošlonedeljnog žalbenog ročišta, međutim, čini se poštenim sugerisati da njegove aktivnosti u Srbiji zaslužuju veću proveru“, naveo je Kolborn.

Kompanija koju je u Beogradu osnovao neonacista, kako je utvrdio istraživač Kolborn, zove se Will2Rise – u prevodu Želja za uzdizanjem.

Firma je registrovana kao d.o.o. – društvo sa ograničenom odgovornošću, sa adresom na beogradskoj opštini Palilula, sa osnivačkim ulogom od 100 dinara.

Pojavljivanja

Belingket prikazuje video na kome Rundo pije čaj i iznosi svoje ideje u kafiću u Knez Mihailovoj ulici u martu ove godine. Zatim je u julu 2020. Rundo viđen kao učesnik događaja koji je organizovala srpska nacionalistička organizacija Fondacija Junak. Uz ovu organizaciju čak se pojavio na jednoj domaćoj televiziji gde se predstavio pod imenom Roman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari