Eljezi: Očekujemo da izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova prođu bez problema 1Ilustracija Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Portparol Centralne izborne komisije (CIK), Valjmir Eljezi je danas izjavio da u CIK-u očekuju da izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova prođu bez problema.

On je za koha.net rekao da je CIK preduzeo sve ustavne i zakonske mere kako bi se obezbedilo da proces prođe u najboljem redu.

Svoje kandidate za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića imaju tri stranke – Srpska lista, Demokratska partija Kosova i Samoopredelenje.

Prema informacijama iz medija predizborna kampanja koja je počela u ponedeljak i završena u ponoć u petak je bila mirna, kazao je portparol CIK-a.

Pravo glasa na izborima u sve četiri opštine ima 57.983 građana, što je za 970 više od izbora 2017 godine.

Oni će glasati u 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta.

Prema podacima CIK-a pravo glasa u opštini Severna Mitrovica ima 22.242 lica, u Leposaviću 18.390, u Zvečanu 9.276 i u Zubinom Potoku 8.612 lica.

Izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok će nadgledati 464 posmatrača, dok će o bezbednosti brinuti 400 pripadnika kosovske policije, javljaju prištinski mediji.

CIK je ranije saopštio da će Misija OEBS-a na Kosovu imati savetodavnu ulogu i da na dan izbora će pružati tehničke savete opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Posle ostavki gradonačelnika četiri opštine na severu, predsednik Kosova Hašim Tači je za 19. maj raspisao prevremene izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Gradonačelnici su ostavke obrazložili potezom Prištine koja je novembra uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, kao i pokušajem hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari