Elvira Kovač: Poslovnik parlamenta ne prepoznaje onlajn sednice 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, za 24. novembar sazvao je novu sednicu parlamenta sa ukupno 20 tačaka dnevnog reda. Iako se povećava broj zaraženih virusom korona, kako među poslanicima, tako i među zaposlenima, u radu parlamenta, bar za sada neće se ništa menjati.

Elvira Kovač, potpredsednica parlamenta Srbije, tvrdi da Poslovnikom o radu skupštine nisu predviđene onlajn sednice, tako da za sada sve ide po starom, a zaraženi virusom korona su u kućnoj izolaciji.

Osim Vojislava Vujića i Slavenka Unkovića, poslanika Jedinstvene Srbije, kod kojih je pet dana konstatovano da su pozitivni na kovid 19, u međuvremenu u samoizolaciju su zbog istog virusa otišli i poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović, ali i Marijan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke.

I među zaposlenima u skupštinskim službama ima veliki broj zaraženih, ali su svi oni blagovremeno izolovani.

„Testirali smo ljude i odstranili iz procesa rada sve one koji imaju virus i koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Oni su u svojim kućama. Preduzeli smo sve mere zaštite. Prošle nedelje je urađena dodatna kompletna dubinska dezinfekcija zgrade. Ulaz u zgradu parlamenta je apsolutno kontrolisan, maske su obezbeđene, kao i zaštitne plastificirane pregrade među poslanicima, a skupštinski restoran za ručavanje ne radi. U tom delu preduzimamo stvarno sve zaštitne mere, ali nije na nama da mi testiramo poslanike po Srbiji koji su zaraženi virusom. Oni su dovoljno odgovorni da ako imaju neke simptome, sami se podvrgnu testu. U ponedeljak, pred početak sednice parlamenta, procenićemo kakva je situacija i da li treba preduzeti eventualno još neke mere pored preduzetih. Činimo sve što može da se učini i trudimo se da ništa ne prepustimo slučaju“, kaže za Danas Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine Srbije.

Odalović nema podatke koliko je poslanika u ovom trenutku zaraženo, ali kaže da veruje da su oni dovoljno odgovorni i prema sebi i drugima.

„Što se tiče zaposlenih, bilo je par službenika pozitivnih na koronu. Tamo gde su zabeleženi slučajevi čitava odeljenja su testirana i sve one koji su imali bilo kakve simptome poslali smo kući. I režim rada u parlamentu sveli smo na manju meru, da funkcioniše, a da ne bude više ljudi nego što je neophodno“, objašnjava Odalović.

Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije iz Saveza vojvođanskih Mađara, napominje u razgovoru za Danas da se u radu sednice parlamenta bar za sada ništa neće menjati.

„Juče smo imali kolegijum skupštine i razgovarali smo o principima i sazivu za sledeći utorak. Razgovarali smo čak i mogućnostima zasedanja van sedišta Skupštine, ali nismo razgovarali o nekom drugačijem načinu rada parlamenta, koji bi bio uslovljen širenjem korona virusa i broja obolelih poslanika. Ta novonastala situacija mora da se proceni, jer se menja iz dana u dan. I ja sam naravno čula da ima dosta zaraženih i u izolaciji iz skupštinskih službi, a za poslanike znam da ima nekoliko, ali ne i tačno koji je broj“, napominje Kovač.

Dodaje i da je juče u toku dana imala i onlajn sastanak sa prijateljima iz Evropske narodne partije i Dejvidom Mekalister i tom prilikom je konstatovano da parlament Srbije i nema poslovničku mogućnost da na neki drugi način zaseda.

Ona napominje da aktuelni poslovnik ne prepoznaje mogućnost onlajn zasedanja parlamenta Srbije.

„Ako stigne dotle, možda će doći do nekih izmena, ali trenutno nema te mogućnosti. Dogovor je da svakog utorka imamo kolegijum parlamenta, pa ćemo tog dana pred samo samo zasedanje proceniti situaciju i znaćemo šta nam je činiti“, zaključuje Elvira Kovač.

Dnevni red

Na dnevnom redu sednice koja počinje 24. novembra su između ostalog izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakon o republičkim administrativnim taksama, izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu, izmene i dopune Carinskog zakona, kao i izmene i dopune Zakona o carinskoj službi. Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (projekat „Hitan odgovor Republike Srbije na kovid 19“) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari