Evropska unija će poštovati izbor građana Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima, ali prilagođavaće svoju politiku ukoliko pobede stranke koje su neprijateljski nastrojene prema onome što EU predstavlja, rekao je juče u Nišu šef diplomatije Kraljevine Švedske Karl Bilt.
– Izbor je na građanima Srbije i mi ćemo ga poštovati.

Evropska unija će poštovati izbor građana Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima, ali prilagođavaće svoju politiku ukoliko pobede stranke koje su neprijateljski nastrojene prema onome što EU predstavlja, rekao je juče u Nišu šef diplomatije Kraljevine Švedske Karl Bilt.
– Izbor je na građanima Srbije i mi ćemo ga poštovati. Svesni smo da u Srbiji postoje partije koje su više ili manje opredeljene za evropski put Srbije. Postoje i partije koje su, da tako kažem, više neprijateljski nastrojene prema onome što EU predstavlja, i to je demokratija, a mi ćemo onda u skladu s tim prilagoditi i svoje politike – rekao je Bilt koji je s predsednikom Srbije Borisom Tadićem posetio Niš i opštine na jugu Srbije.

Srbiji je mesto u Evropi

– Srbiji je mesto u Evropi, izjavio je Bilt posle susreta sa šefom diplomatije Srbije Vukom Draškovićem u Beogradu.

Gost iz Švedske je izrazio nadu da će se posle parlamentarnih izbora u Srbiji ubrzati i intenzivirati dijalog Srbije i EU. On je istakao da je cilj EU da što veći deo regiona, a posebno Srbija kao centralna zemlja, napreduje u evropskim integracijama. Rekao je da su predstojeći izbori u Srbiji važni i za EU, ali da je na biračima da odluče u kojem će pravcu budućnost da se kreće.

Posle izbora, kaže Bilt, videće se koliko je ko spreman da sprovodi reforme koje Srbiju približavaju EU. Bilt je rekao da je Savet Evrope odlučio da 22. januara ne saopšti kada će biti nastavljeni pregovori sa Srbijom o stabilizaciji i pridruživanju, mada će se već tada znati nezvanični rezultati izbora.
– Poštovaćemo izbornu volju srpskog glasačkog tela, ali se nadamo da će srpski glasači izabrati vladu s kojom ćemo moći vrlo brzo da uđemo u duboke i konkretne pregovore o pridruživanju. U ime čitave EU mogu da kažem da se nadamo da će do formiranja nove Vlade Srbije doći što je pre moguće i da to neće potrajati suviše dugo. A lično se nadam, jer poznajem region, da postoji solidna većina birača koja je za demokratsku opciju u Srbiji – rekao je Bilt odgovarajući na pitanje da li će biti posledica ukoliko na izborima u Srbiji pobede stranke bivšeg režima.
On je rekao da Švedska pozdravlja nove članice EU kao što su Rumunija i Bugarska i dobar razvoj pregovora Hrvatske o pridruživanju EU, ali da bi posebno pozdravila veće približavanje Srbije evropskim integracijama
– Veće približavanje Srbije evropskoj porodici bi unapredilo mogućnost približavanja čitavog regiona jugoistočne Evrope Pridruživanje regiona EU neće biti potpuno bez Srbije koja je značajna za region. Nadam se da će Švedska moći da pomogne Srbiji na daljem putu ka EU jer će to biti dalja prilika za ekonomski razvoj, investicije i trgovinu. Mnoge švedske velike firme razmatraju mogućnost za investiranje u Srbiji, kao što je Ikea koja razmatra ne samo mogućnost investicija u Beogradu, već i šire, jer Srbija je mnogo više od Beograda – rekao je on.
Predsednik Srbije Tadić je dodao da je Švedska veliki podržavalac Srbije u evropskim integracijama, uz ocenu da je bez njenog razumevanja „nemoguće ići dalje u pravcu našeg članstva u EU“. On je kazao da su ekonomske veze dve zemlje istovremeno veoma dobre i biće još bolje kroz nove potencijalne investicije.
– Posebno želim da istaknem strateški interes Srbije da razvija jug iz ekonomskih i bezbednosnih razloga. Mi imamo odgovornost za stanje u čitavom regionu i u tom smislu ravnomeran i harmoničan razvoj naše zemlje predstavlja ukupni doprinos stabilnosti u regionu – rekao je Tadić, podsećajući da je Švedska do sada izdvojila 150 miliona evra pomoći za Srbiju, te da je posebno zaslužna za veliku ekonomsku pomoć južnim opštinama u Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari