Na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti usvojen je plan o angažovanju svih policijskih struktura za zatvaranje granica. To će u narednim nedeljama biti neizbežno i, s obzirom na situaciju, jako komplikovano, saznaje Danas u diplomatskim izvorima, koji su angažovani u pomaganju Vladi Srbije da se izbori sa izbegličkom krizom.

Kako je Danasu rečeno, načelan plan na nivou Evropske unije je da u narednih sedam dana bude usvojena odluka o tome da sve države – od Austrije do Makedonije – zatvore granice.

„Taj plan ima izgleda da uspe samo ako Turska bude htela da sarađuje“, napominju izvori Danasa.

„Ukoliko Turska ne bude htela da sarađuje, onda će pritisak biti na Grčkoj, što ta država sasvim izvesno neće moći da izdrži. Očekuju se u tom slučaju drastičnije mere na granicama, jer će izbeglice morati da budu potisnute sa graničnih prelaza, a to će sasvim sigurno pretpostavljati upotrebu sile…“, upozoravaju sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova.

Prema njihovoj oceni, u tom slučaju bi se ponovilo ono što se pre dva meseca dogodilo na granici Srbije i Mađarske, odnosno pre mesec dana na graničnim prelazima Srbije i Hrvatske, samo u mnogo drastičnijoj varijanti.

„Plan je da za sedam dana bude doneta odluka o zatvaranju granica, ali sve će se odigrati brzo, u roku od nekoliko dana. Suština je da je nemačka kancelarka Angela Merkel popustila, jer posle terorističkog napada u Parizu više ne može da brani koncept otvorenih granica. Sutrašnji sastanak ministara spoljnih poslova EU biće u tom smislu biti ključan“, ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, u toku je usklađivanje ovog plana EU sa ostalim državama koje se nalaze na izbegličkoj ruti, a sa Srbijom i Makedonijom posebno.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavili su veliku združenu vežbu svih oružanih snaga Srbije. Kako je premijer rekao, vežba će pokazati našim građanima da je država odlučna u borbi protiv terorizma. Stefanović je najavio da će centralna manifestacija biti održana u subotu kod Palate Srbije na Novom Beogradu.

„Imaćemo veliku akciju u kojoj će sve naše bezbednosne snage, policija, vojska, BIA pokazati kakav je odgovor Srbije na izazove terorizma, šta je to što su naše snage sposobne da urade“, dodao je Stefanović.

Kako prenose beogradski mediji, na nekoliko lokacija u Beogradu biće u subotu održana do sada najveća antiteroristička pokazna vežba svih bezbednosnih službi Srbije, a građanima će biti demonstrirana, kako se najavljuje, „opremljenost i borbena spremnost svih bezbednosnih struktura, u trenutku kada se mnoge države suočavaju sa terorističkim pretnjama“.

U zajedničkoj akciji svih oružanih snaga pod operativnim nazivom „Štit“, kod Palate Srbija u 11.00 časova, i na još nekoliko lokacija u gradu, biće, objavljuju mediji, prikazane „najzahtevnije i najsloženije taktičke vežbe u rešavanju talačkih kriza i odbrane od terorističkih napada“.

Nakon prekjučerašnje sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, ministar pravde Nikola Selaković rekao je da su u potpunosti pripremljeni svi operativni planovi za slučaj zatvaranja granica Austrije, Nemačke i Slovenije. Ministar je rekao i da „država dobro zna šta radi i šta treba da radi i da svakako i nikako nećemo svoju državu obavijati bodljikavom žicom i različitim ogradama i zidovima“. Navodeći zaključke sa sednice Selaković je rekao i da Biro apeluje na građane da u narednim danima, imajući u vidu velike događaje i visoke zvanice koje će dolaziti u Srbiju, imaju visok prag tolerancije i razumevanja prema nadležnim državnim organima u obezbeđivanju mera bezbednosti.

Tanja Fajon: Zatvaranje granica je pogubno

Brisel – Ono što se u petak dogodilo u Parizu me je potreslo i šokiralo. Kao što sam i očekivala, prve reakcije i najave mera koje će se usvojiti su usmerene prema odlučnijoj i intenzivnijoj borbi protiv terorizma. S obzirom na to da je ugrožena bezbednost ljudi, uzimaju se u obzir i mere kao što su privremeno zatvaranje granica i pooštravanje nadzora nad Šengenom. Moj stav je da svakako ne smemo ići predaleko u smeru zatvaranja granica i izolacije i na seme straha odgovarati kolektivnim strahom i zatvaranjem. To bi bilo pogubno, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta i bivša izvestiteljka EP za viznu liberalizaciju. M.S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari