EU gleda kako da pomogne Zapadnom Balkanu 1Foto: Printscreen youtube

Pandemija korona virusa je bez presedana, to je globalna kriza, ozbiljna i vanredna situacija za javno zdravlje građana, za društvo i ekonomije.

Desetine hiljada ljudi je zaraženo i hiljade ih je umrlo samo u EU. Broj zaraženih na Zapadnom Balkanu je u porastu. Evropska komisija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) pažljivo prate „evoluciju“ COVID-19 na Zapadnom Balkanu. Naše delegacije EU su u bliskom kontaktu sa relevantnim vlastima, kaže za Danas Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije, upitana da li će i na koji način Evropska unija pomoći Srbiji u aktuelnoj borbi sa virusom.

Naša sagovornica ističe da su „bliska koordinacija i saradnja, na regionalnom nivou, kao i sa EU, ključni da bi se odgovorilo na ovu vanrednu situaciju“.

– Gledamo kako da uključimo Zapadni Balkan u inicijative koje preduzima EU i kako da na najbolji način ponudimo podršku da bi se smanjio društveno-ekonomski uticaj (pandemije), uključujući razmatranje mogućnosti preusmeravanja IPA fondova i „relaksiranje“ pravila o državnoj pomoći. U ovo teško vreme potrebna je solidarnost. Ovo nije vreme za polemiku niti za neutemeljene optužbe. Evropska unija je glavni donator, investitor i trgovinski partner regiona Zapadnog Balkana, objašnjava portparolka EK.

Pisonero naglašava da od 2014. „svake godine EU izdvaja preko milijardu evra za podršku ljudima na Zapadnom Balkanu“.

– Što se Srbije tiče, EU je uvek podržavala Srbiju u teškim vremenima. Na primer, tokom i nakon poplava 2014. pomogla je izdvajanjem 180 miliona evra, ili tokom migrantske krize 2015, dajući više od 100 miliona evra, kaže sagovornica Danasa.

Zahtev EK-u

Parlamentarna grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na inicijativu Tonina Picule, zatražila je od Evropske komisije i zemalja članica EU da omoguće da se nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) preusmere za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari