EU ne garantuje članstvo za šest balkanskih država 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija, u strahu od političke reakcije u državama članicama, ne može više da garantuje sigurno članstvo za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano, objavila je danas agencija Rojters, pozivajući se na reči četvoro diplomata i tekst internog dokumenta.

Uoči Samita EU i balkanskih lidera 6. oktobra u Sloveniji, kako prenosi Rojters, nema dogovora o deklaraciji za taj sastanak, pa je to „najniža tačka“ strategije EU da priključi Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i Kosovo evropskom bloku, što se podudarilo sa aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine.

Brisel je na samitu planirao da obnovi obećanje dato pre 18 godina o „nedvosmislenoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, navodi se u nacrtu deklaracije u koju je Rojters imao uvid.

Taj plan je, međutim, propao posle najmanje dve runde razgovora koje su završene bez dogovora, navodi britanska agencija.

Države članice ne žele jasno da se odrede, ali bogatije države, poput Danske, Francuske i Holandije, se plaše da se ne ponovi greška „brzog ulaska u Uniju“, kao što se to desilo sa Bugarskom i Rumunijom 2007, kao i neuspešna migracija radnika iz istočne Evrope u Veliku Britaniju, koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi učlanjenju Severne Makedonije zbog njihovog spora oko jezika.

Sa druge strane, dodaje se, Kina i Rusija su povećale ulaganja i uticaj, pa je tako Srbija u januaru bila prva država u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu protiv korona virusa za masovnu imunizaciju.

„Moraju da se ponašaju loše kako bi privukli pažnju. Na Balkanu je došlo do pogoršanja situacije jer su u centrima EU izgubili interesovanje za njih“, rekao je Rojtersu neimenovani briselski diplomata zadužen za politiku oko Balkana.

Zbog svega ovoga, EU i SAD su pozvali na smirivanje situacije, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je počela trodnevnu posetu regionu, tokom koje će obići svih šest balkanskih zemalja, kako bi pokazala da im je EU i dalje posvećena.

Sagovornici Rojtersa naglašavaju da je u Zapadnom Balkanu kredibilitet EU opao, naročito pošto su Holandija i Francuska privremeno zaustavile proces proširenja pre dve godine, a sada ga blokira i Bugarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari