EU očekuje da Srbija ne premešta ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Evropska unija (EU) očekuje od Srbije i Kosova da deluju u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem za članstvo u EU i da ne sele svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

„I Kosovo i Srbija identifikovali su integraciju u EU kao svoj strateški prioritet. EU očekuje od Srbije i Kosova da deluju u skladu s tim opredeljenjem“, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu.

Borel je dodao da se „kao deo procesa pregovora o pristupanju EU, od Srbije očekuje da postepeno uskladi svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama s pravnom tekovinom i politikom EU“.

„U tom kontekstu, svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu razlog je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje“, naglasio je.

Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, odnosno međusobno priznanje Kosova i Izraela, predviđeno je sporazumima koje su Srbija i Kosovo potpisali 4. septembra u Beloj kući sa predsednikom SAD Donladom Trampom.

U odgovoru koji je danas objavio Evropski parlament, Borel je naveo da su se predstavnici Srbije i Kosova sastali u Briselu neposredno nakon sastanka u Beloj kući (5-7. septembra 2020.) kako bi nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se odnosi na sva preostala pitanja vezana za njihov odnos, u skladu s međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU“.

Visoki predstavnik EU podseća da je „dugogodišnji stav EU je da se u pregovorima mora naći način za rešenje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane“.

Borel je naveo da je „Srbija stala uz Deklraciju visokog predstavnika u ime EU od 15. avgusta“ i da je „u zaključcima iz 2017. Evropski savet podvukao da je stav EU o Jerusalimu neporomenjen“.

„Pitanje Jerusalima je pitanje konačnog statusa. U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu“, dodao je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari