EU: Prekid članstva u ENQA je veliki korak unazad 1Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova ocenila je da je prekid članstva Kosovske agencije za akreditacije u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA)- veliki korak unazad i direktna posledica neodgovarajućih politika u prošlosti.

„Sa žaljenjem smo primili informaciju da Kosovska agencija za akreditaciju (KAA) nije uspela u pokušaju da obnovi članstvo u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). Članstvo u ovoj organizaciji nije bilo samo veliko dostignuće za kosovske institucije, već je bilo veoma važno za olakšanje mobilnosti kosovskih studenata i kvalifikovane omladine. Prekid članstva je veliki korak unazad i direktna posledica neodgovarajućih politika u prošlosti, poput odluke Vlade iz septembra 2017. za razrešenje celog Odbora Agencije bez odgovarajućeg obrazloženja“, kaže se u izjavi kancelarije EU na Kosovu.

U izjavi je konstatovano da se većina propusta može prevazići političkom voljom Vlade da Agenciji i Odboru obezbedi potrebne resurse.

„Nova Vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i obezbedi da za dve godine, kada ponovo bude imalo pravo da se prijavi za članstvo, Kosovo uspešno povrati svoje mesto u obe evropske institucije za kvalitet višeg obrazovanja“, navedeno je u saopštenju uz konstataciju da je najvažnije da „nova Vlada ne ponovi greške prethodne“.

Kancelarija EU ohrabrila je Odbor KAA da se pozabavi preporukama ENQA i nastavi da ulaže napore u obezbeđivanje kvaliteta u visokoškolskim ustanovama i istakla da je Evropska unija uvek spremna da pomogne ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari