Evropska pravosudna i policijska misija na Kosovu, Euleks, nastavlja sa raspoređivanjem i biće „spremna“ početkom decembra, saopštili su juče zvaničnici te misije. To raspoređivanje se sprovodi, kako navodi agencija AFP, iako se Priština i dalje suprotstavlja odredbama UN koje se odnose na njeno funkcionisanje.

Mi smo spremni da sprovedemo naš mandat od tog trenutka“, rekao je portparol Euleksa Viktor Rojter. „Od sada do početka decembra imaćemo oko 1.300 članova međunarodnog osoblja i nekoliko stotina lokalnog osoblja. Tako će misija malo po malo da se približi broju od 2.000 ljudi“, rekao je on.

Kosovske vlasti, međutim, i dalje odbijaju plan od šest tačaka koji su predložile UN za funkcionisanje Euleksa i koji je odobrila Srbija. Prema odluci EU oko 2.000 policajaca, sudija i carinika u okviru misije Euleks treba da se rasporede na celom Kosovu i da zamene Unmik koji se tu nalazio od 1999. Plan od šest tačaka, koji nije do sada objavljen, odnosi se na rekonfiguraciju međunarodnog prisustva na Kosovu. Priština se pre svega protivi tom planu zato što naglašava da će Euleks imati neutralni status prema nezavisnosti Kosova. AFP navodi reči kosovskog analitičara Beljulja Bekaja koji kaže da bi moglo biti opasno ako bi Zapad preduzeo korake bez uzimanja u obzir stanovište kosovskih Albanaca i naglašva da „Euleks ne bi mogao da bude siguran da funkcioniše u prijateljskom okruženju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari