marlen ditrihFoto promo Narodno pozorište Sarajevo

U Pozorištu na Krstu odavno nije primećena takva gužva, interesovanje publike i traženje „karte više“ kao sinoć, na gostovanju autorske predstave reditelja Harisa Pašovića, produkcije sarajevskog nacionalnog teatra u kojoj filmsku ikonu Marlenu Ditrih koja je odbila da podrži nacističku propagandu Hitlera igra Mirjana Karanović.

Imaginarno suđenje Marleni Ditrih u pet tačaka, koja je u Nemačkoj bila optužena za emigraciju i izdaju domovine, učešče u američkoj vojsci, nastupe pred savezničkim trupama na frontovima, ali i za svoje vrlo liberalne stavove u privatnom životu, u jednoipočasovnoj bravuroznoj igri dočarali su, pored Mirjane Karanović i članovi ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Nezapamćene ovacije za "Marlen Ditrih – Pet tačaka optužnice“: Mirjana Karanović i sarajevski umetnici podigli na noge prepuno gledalište BDP 1
Foto promo Velja Hasanbegović/NP Sarajevo

Oni igraju troje sudija nemačkog Tribunala (ali i druge likove iz Marleninog života i hor „patrotske nacije“), koji pitanjima iz optužnice linearno otvaraju životnu storiju jedne od najvećih zvezda svih vremena – od detinjstva, karijere, ličnih uverenja o političkim prilikama, nacizmu…, do „otvorenog“ braka sa producentom Rudolfom Ziberom, majčinstva, rušenja tradicionalnog poimanja muško-ženskih odnosa i brojnih ljubavnih veza.

Scene prati i uzbudljivi dokumentarni materijal iz Hitlerove epohe koji se emituje putem videa, a zahvaljujući dobrom glasu Mirjane Karanović koja izvodi muzičke numere kojima se proslavila Marlen Ditrih, kao i majstorstvu šminke kojom je postignuta fantastična sličnost sa njom, publika je mogla da oseti i onaj mistični oreol koji je krasio ličnost velike dive.

Tako se priča o kompleksnom životu jedne izuzetne žene koja nije trpela glupost i zlo, koja je bila romantična, pravedna i veliki borac za mir, u kojoj Haris Pašović fokusira da se moral meri ljudskim postupcima i dobrotom a ne brojem ljubavnih odnosa, i za našu publiku pokazala kao kulturni događaj.

Marlen Ditrih – Pet tačaka optužnice“ podigla je na noge prepuno gledalište BDP, koje je višeminutnim, frenetičnim ovacijama i uzvicima bravo ispratila njenu glumačku i autorsku ekipu. Oduševljenje i aplauzi s pravom su pripali i dizajnerkama kostima Irmi Saje i Vanji Ciraj, scenografima Ladi Maglajlić i Vedadu Orahovacu, kompozitoru Dinu Šukalu, dizajneru videa Dinu Hujiću,
dizajneru svetla Branislavu Milinkoviću, grafičkom dizajneru Bernardu Pavlinoviću, direktoru fotografije Alenu Aliloviću.

Beogradskoj premijeri, pored brojnih predstavnika našeg kulturnog i javnog života sinoć je prisustvovao i reditelj Dino Mustafić, direktor sarajevskog nacionalnog teatra, koji je u izjavi za Danas istakao:

– Jako sam zadovoljan kako je publika ispratila predstavu, jer je to jako važna priča našeg vremena, a nije važna i velika samo za repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo nego bi trebalo da je vidi što više ljudi. Jer, zahvaljujući Marlen Ditrih i njoj sličnim umetnicima ostalo je očuvano pamćenje, spoznaja o dobru i zlu, te svijest o moralnim vrijednostima, dostojanstvu, suosjećanju – istakao je Dino Mustafić.

Nezapamćene ovacije za "Marlen Ditrih – Pet tačaka optužnice“: Mirjana Karanović i sarajevski umetnici podigli na noge prepuno gledalište BDP 2
Foto promo NP Sarajevo

Dirnut prijemom naše publike bio je i reditelj Haris Pašović, koji je svojim ostvarenjima do devedesetih godina obeležio repetoar beogradskih pozorišta, kao i Mirjana Karanović, koja je vrlo emotivno doživela to što se celo gledalište poklonilo ovoj predstavi.

A kako je za Danas izjavila Mona Muratović, s kojom su se saglasili i Elmir Krivalić i Enes Salković, i beogradska publika je zaslužila aplauze.

– Bilo je vrlo lijepo, dirljivo, jako smo srećni. Ljudi svuda slično reaguje na ovu predstavu, ali ovdje su reakcije zaista bile izuzetne, i publika je od nas zaslužila da joj aplaudiramo – istakla je Mona Muratović.

Nezapamćene ovacije za "Marlen Ditrih – Pet tačaka optužnice“: Mirjana Karanović i sarajevski umetnici podigli na noge prepuno gledalište BDP 3
Foto promo NP Sarajevo

Pašovićeva predstava imala je svetsku premijeru prošlog leta u glavnom programu Mittelfesta, Međunarodnog umetničkog festivala u Italiji, urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i BNP Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari