Evroposlanici desnice u poseti Skupštini Srbije 1Foto: BETA/NENAD PETROVIC/DS

Parlamentarni odbor Skupštine Srbije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija danas se u Beogradu sastao s delegacijom poslaničke grupe Evropskog parlamenta „Identitet i demokratija“.

Šef delegacije te nove poslaničke grupe krajnje, evroskeptične desnice, Tieri Mariani, bivši državni sekretar u Vladi Francuske, bio je član francuske stranke desnice „Republikanci“, a potom je prešao u „Nacionalni zbor“ – nekadašnji „Nacionalni front“ populističkog desničara Žan-Mari Le Pena, na čijoj listi je maja ove godine izabran za evroposlanika.

Sa 73 poslanika koaliciona poslanička grupa „Identitet i demokratija“ je peta po brojnosti u Evropskom parlamentu koji ima ukupno 751 poslanika.

U saopštenju Skupštine Srbije piše da su članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija razgovarali s delegacijom grupe „Identitet i demokratija“ o „procesu evrointegracija Srbije, ekonomskoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine“.

Predsednik Parlamentarnog odbora „Vladimir Orlić je izrazio zadovoljstvo što je ova delegacija za prvu inostranu posetu u novom sazivu Evropskog parlamenta izabrala upravo Srbiju“ koja „visoko vrednuje svaki vid saradnje sa Francuskom“.

Orlić je rekao da je za Srbiju punopravno članstvo u EU strateški cilj, i da je ona „spremna da nastavi sprovođenje reformi na evropskom putu“.

Goste je Orlić obavestio, piše u saopštenju, i o „teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.., ukazujući i na uvođenje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi… na proizvode iz centralne Srbije, čime je Priština praktično zatvorila vrata dijalogu“.

Tieri Mariani, šef delegacije evroposlaničke grupe „Identitet i demokratija“, rekao je da „poseta francuskih poslanika Srbiji, kao prvo inostrano putovanje grupacije u novom sazivu Evropskog parlamenta, nije slučajnost, već nameran izbor, jer je za francusku delegaciju prijateljstvo s našom državom izuzetno važno“, piše u saopštenju Skupštine Srbije.

„On je naglasio da, iako je Francuska priznala nezavisnost Kosova, grupacija ‘Identitet i demokratija’ smatra da Kosovo nije država, te da poštuje suverenitet svake zemlje“, prenela je Skupština Srbije.

Mariani je „poručio da oni podržavaju put Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i dodao da perspektiva za ulazak naše zemlje u EU svakako postoji, a da je samo pitanja datuma kada će se to dogoditi“, piše u tekstu Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari