Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta ocenio je da bi Savet ministara EU trebalo što pre da se izjasni za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

U nacrtu rezolucije o Strategiji proširivanja EU, o kojoj će danas na plenarnoj sednici glasati poslanici EP, „sa zadovoljstvom se ističe napredak Srbije, posebno u jednostranoj primeni Prelaznog sporazuma“. Takođe se stavlja do znanja da „ta jednostrana primena, u uslovima finansijske krize, dobro pokazuje predanost te zemlje napretku na putu uključivanja u EU“. Zato je od Saveta ministara zatraženo da se neodložno izjasni o ratifikaciji Sporazuma.

S druge strane, evropski ambasadori upozorili su juče u Kragujevcu da Srbija ne bi trebalo da preskače predviđene korake u procesu približavanja Uniji.

– Beograd treba da se kandiduje za članstvo tek posle ukidanja viza i deblokade Privremenog sporazuma, za šta je neophodan konsenzus unutar EU. Najbolji način za deblokadu Trgovinskog sporazuma je pridobijanje Holandije, a najbolji način za pridobijanje holandske vlade je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića – rekao je ambasador Švedske u Srbiji Kristen Bringeus, odgovarajući na pitanje Danasa koliko su realne najave domaćih političara da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu.

Ambasadori i šefovi misija zemalja članica EU juče su posetili Skupštinu grada Kragujevca, zatim kompaniju Fijat automobili, a razgovarali su i sa srednjoškolcima i studentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari