Fabrici: Sa dostupnim vakcinama, sada je "prelomni trenutak" u borbi protiv pandemije 1Foto: BETAPHOTO/ UNOPS EU INFO CENTAR

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarao je danas sa ministrima evropskih integracija i zdravlja u Vladi Srbije o prioritetima vakcinacije u Srbiji, nabavci medicinske opreme i daljem jačanju srpskih zdravstvenih kapaciteta za borbu protiv pandemije korona virusa.

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da su analizirali dodatne mogućnosti prenamene sredstava sa programa EU PRO plus, čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, za potrebe nabavke medicinske opreme, konkretno frižidera, zamrzivača za duboko zamrzavanje, minivanova za transport i distribuciju vakcina, saopštio je EU info centar.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je da korona virus podjednako napada sve države Evrope i da je zato izuzetno važno da one zajednički, kroz saradnju i međusobnu podršku, odgovore na epidemiološke izazove vremena, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, ocenili da će EU i Srbija nastaviti blisko da sarađuju i složili se o daljim hitnim merama koje treba preduzeti, za koje će Unija pružiti direktnu hitnu finansijsku podršku, između ostalog i za vakcine.

Fabrici je rekao da je sada, sa dostupnim vakcinama, „prelomni trenutak“ u borbi protiv pandemije, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija od početka pandemije pomaže Srbiji u borbi protiv korona virusa, i finansijski i u vidu hitne medicinske opreme i materijala.

Reagujući na krizu izazvanu pandemijom, EU je Srbiji brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra, od kojih je 15 miliona evra opredeljeno za trenutni odgovor, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari