Fajon: Nismo izabrali stranu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Žao mi je da su mnogi pogrešno protumnačili pismo, koje smo poslali pre ponavljanja izbora u Šapcu, jer nikako se nismo mešali u proces, a pozivanje na slobodne izbore u opisu je našeg posla kao evroparlamentaraca, nismo izabrali nijednu stranu“, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon za N1.

Ona je naglasila da su poštovali izbornu tišinu i da zato nisu komentarisali, kako je rekla, laži i navode mnogih.

„Naglasili smo važnost da građani mogu slobodno da glasaju, bez uplitanja, svidelo se to nekom ili ne. Poštujem rezultate izbora ako su osigurani uslovi, čekamo službeni izveštaj. Želela bih da istaknem ulogu kao predstavnika delegacije međuparlamentarnog dijaloga, razgovarala sam sa svim stranama i pokušali smo da nađemo zajednički jezik, a to u Srbiji nije lagana uloga“, kaže Fajon.

Kako je rekla, u novembru se očekuje izveštaj o napretku Srbije i očekuje da će biti ozbiljnih kritika.

„Vlasti ne rade dovoljno da zaštite slobodu medija, mi smo više puta upozoravali, zato je opozicija imala problem pred izbore, tu je i vladavina prava, to nije moja lična kritika, već Evropske komisije i različitih međunarodnih organizacija. Treba da nađemo sve što su ozbiljne kritike i poboljšavamo sistem, da radimo korak po korak u pravom pravcu“, navodi Fajon.

Na pitanje da li je postignut napredak, Fajon je podsetila da se zajedno sa Vladimirom Bilčikom često sastajala sa političkim akterima u Srbiji i istakla da će nakon izbora razgovori biti nastavljeni.

„Stvari su još otvorene, radićemo i sa Varheljijem i svim političkim akterima u Srbiji“, navela je ona.

Komentarišući rezultate izbora u Srbiji, Fajon je rekla da bi želela da svaka demokratija ima jaku opoziciju.

„To je onda demokratija koja upozorava na sve stvari, ako imate proteste na ulicama onda nešto nije u redu. Ja se nadam da će u novom sastavu parlament imati proevropski put. Videćemo, imaćemo prve ozbiljne razgovore u novom sastavu Skupštine Srbije“, kaže evroposlanica.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Fajon kaže da joj se čini da je Donald Tramp dobio šta je želeo – da Srbija preseli ambasadu u Jerusalim, a Kosovo prizna Izrael. (kraj) lj

„Mogli bismo da se zapitamo kako je to povezano sa dijalogom. Postigli su neke tačke, važnija je njihova poseta Briselu, značajne su reči da daju prioritet Evropskoj uniji i nastavku dijaloga, treba brzo i iskreno raditi i nadam se da će buduće delovanje ići u tom smeru, da nastavimo sa dijalogom, a nadam se da će i Lajčak biti uspešan“, poručuje Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari