Fajon: Obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine prioritet 1Foto: FoNet

“Jako smo razočarani što nema  napretka  u dijalogu između Beograda i Prištine i što je čitav  proces u blokadi. Prioritet nam je da se obnovi dijalog i da obe strane nađu neku novu priliku za ugovor koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom i da se dođe do normalizacije odnosa. Status kvo nije  dobar, niti podnošljiv  ni za jednu, ni za drugu stranu “ rekla je Tanja Fajon,

…predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje na sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Skupštini Srbije, napomninjući da je preduslov da Priština  ukine takse i da se napravi atmosfera za nastavak pregovora.

Ona je izrazila nadu da će se što je brže moguće naći rešenje i obnoviti dijalog nakon izbora na Kosovu. Navela je da se nada da sada postoji neka nova atmosfera i da je jasno da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine jedan od glavnih uslova za ulazak Srbije u EU.

Fajon je napomenula da je  u  Beogradu razgovarala sa nevladinim organizacijama  o  normalizaciji odnosa Beograda i Prištine  i da je čula  od njih da će bilo koje rešenje na kraju biti prihvatljivo, ali da će put do rešenja biti težak.  Navela je da je razgovarala i sa predsednikom Srbije od koga je čula da su ljudi u Srbiji umorni.

„Mi smo sad u procesu imenovanja nove Evropske komisije. Imamo novog šefa za spojnu politiku Žozepa Borela, ali treba nam nova vlada na Kosovu koja bi prvo trebala da ukine takse. Više puta smo to istakli. To je poznati stav i treba da napravimo atmosferu u kojoj se onda pregovori nastavljaju. Iskreno verujemo da će Beograd i Priština slediti Šumanovu ideju pomirenja i da će se uskoro dogovoriti o normalizaciji odnosa „, rekla je Fajon i dodala da je tu  Srbija isto odgovorna kao Kosovo i treba da zadrži ovu atmosferu da se dijalog nastavi.

Predstavnici  opozicije nisu prisustvovali sdnici, a poslanici vladajuće koalicije  tokom rasprave  u Skupštini Srbije izrazili su zabrinutost zbog poruka iz Prištine, nepoštovanja Briselskog sporazuma, neformiranja Zajednice srpskih opština, a čule su se i primedbe da  Evopska unija žmuri na određene poteze Prištine, poput taksi i kršenja sporazuma.

LJubiša Stojmirović, poslanik SNS rekao je da ne razume kako EU podržava ulazak u UNESKO nekoga ko ruši kulturnu baštinu i zašto velike sile žmure na oba oka gledajući kako Kosovo i Albanija žele da stvore „veliku Albaniju“, a Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS rekao je da bi voleo da EU pomiri Srbe i Albance, ali da misli da ta dva naroda treba da se razgraniče, jer kako je rekao „kada se dva seljaka posvađaju oko njive, kad ih geometar pravedno razdvoji, oni se posle lako pomire“.

Poslanik SNS Dragan Šormaz istakao je da su srpsko-albanski odnosi najvažnije pitanje za stabilnost istočne Evrope, jer je reč o dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu.

” Godinu dana  traje neciviolizovan čin uvođenja, a da EU ne reaguje iako je Priština  upravo sa  Evropskom unijom   prekršila  CEFTA sporazum . Šta je sa nesprovođenjem Briselskog sporazuma koji je potpsan  uz prisustvo EU, šta je sa  Zajednicom Srpskih opština” , rekao je Šormaz i upitao zbog čega  Evropska unija ne  pokaže dobru volju i otvori sva pripremljena poglavlja sa Srbijom, a da ih zatvori  onda kada EU to odluči .

Poslanica SNS Aleksandra Tomić ocenila je da „političko čedo velikih sila“ Kosovo izgleda postalo neposlušno, ali da je poznato da države koje pokušavaju da budu države, a nemaju kapacitet ne mogu biti neposlušne.

Ona je rekla da EU često žmuri na neke poteze Prištine i da se time Kosovu daje vetar u leđa, a poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je da se Srbija ne može smatrati isključivim krivcem, a Kosovo žrtvom i da EU  mora da zauzme drugačiji stav kada je reč o ljudskim pravima.

On je  pozvao EU da ispita da li je na Kosovu ispitan bilo ko ko je prekršio ljudska prava Srba na Kosovu, uz napomenu da nije načinjen nijedan korak po pitanju „trgovine ljudskim organima“.

Po završetku sednice usvojena je deklaracija i  17 amandmana , a najavljeno je da će sledeći sastanak biti u julu u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari