Fajon: U Srbiji prisutan visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda 1Foto: Tanja Fajon/Twitter

Srbija je u stanju svojevrsne političke krize u delikatnom trenutku uoči parlamentarinh izbora, ocenila je danas Tanja Fajon, šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji.

Na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji, na kojem učestvuju predstavnici  opozicionog Saveza za Srbiju, Fajon je podsetila na dijalog vladajućih i opozicionih stranaka koji je u Beogradu dva puta organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

„Treba ustanoviti fer uslove za parlamentarne izbore naredne godine. U Beogradu sledi poslednja, treća faza dijaloga. Situacija je daleko od idealne. Vladajuće stranke i dalje ne primenjuju preporuke koje su neophodne za slobodne i fer izbore. Vidimo nekakav progres u odnosu na poslednji krug razgovora. Međutim, naglasila bih da treba da vidimo napredak u realnom životu a, za sada, ga još ne vidimo“, rekla je Fajon.

Opozicioni lideri iz Srbije, Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić, koji u Briselu učestvuju  na ovom okruglom stolu, ocenili su da uslova za poštene izbore nema i da se oni ne mogu stvoriti u ovako kratkom roku.

Tanja Fajon je zatražila od njih da još jednom razmisle o svojoj odluci da bojkotuju dijalog sa vladajućim strankama kao i izbore.

„Bojkot može biti jedan od alata ali treba otići u parlament jer to je mesto za promene i dijalog. Uvek je bolje imati konstruktivne kritike i dijalog, nego samo bojkotovati. To može biti mnogo efektivnije nego bojkot“, rekla je Fajon.

Tri opoziciona lidera govorila su na tribini koju je organizovala Progresivna alijansa socijalista i demokrata, grupa socijalističkih, socijaldemokratskih i demokratskih poslanika u Evropskom parlamentu, a čiji je cilj da se predstavnicima srpske opozicije pruži prilika da objasne situaciju u kojoj se nalaze uoči parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari