Fljamur Sefaj:U novembru o prijemu Kosova u Interpol 1

Ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj izjavio je pred skupštinskim odborom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije da će se na sledećoj sednici Generalne Skupštine Interpola u Dubaiju glasati o prijemu Kosova u tu organizaciju, prenosi RTK2

Sefaj je naveo da kosovske institucije sada aktivno rade na lobiranju kako bi obezbedile podršku za članstvo u Interpolu.

Ministar Sefaj je informisao članove Odbora za spoljne poslove Skupštine da je prošle godine, nakon što je preuzeo mandat, uvideo da Kosovo nema potrebnu podršku za prijem u Interpol i predložio odlaganje glasanja, što se i dogodilo. Potom je u razgovoru sa direktorom Interpola potvrđeno da će se o prijemu Kosova u tu organizaciju raspravljati ove godine, rekao je Sefaj.

„Tokom tog susreta nam je potvrđeno da ne moramo ponovo da apliciramo, s obzirom na to da smo tražili odlaganje glasanja. Takođe nam je potvrđeno da je prijem Kosova deo agende i da će se ta tema naći na dnevnom redu”, dodao je Sefaj.

Kosovske institucije, na čelu sa nadležnim organima rade na lobiranju, kako bi u novembru na Generalnoj skupštini Interpola u Dubajiu postalo deo ove međunoarodne organizacije, naveo je ministar unutrašnjih poslova.

„Sada smo u fazi lobiranja, kada je potrebna saradnja svih. Ko što sam ranije rekao pitanje Interpola nije pitanje jednog ministartsva, to je međuministarsko pitanje sa nacionalnim interesom, za nas veoma zanimljivo, jer nam pomaže u razmeni informacija. Aposlutno ne treba i ne smemo dozvoliti politizaciju ovog pitanja, jer bi to bila velika greška, već prema njemu treba da odnosimo praktično. To je potreba naše policije i organa koji se bore protiv organizovanog kriminala, korupcije i ostalih negativnih društvenih pojava”, istakao je Sefaj.

Ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj potvrdio je članovima Odbora za spoljne poslove da je Interpol ukinuo sve poternice koje su za građanima Kosova raspisale srpske vlasti. Srbija se aktivno protivi članstvu Kosova u Interpolu, a za prijem u tu organizaciju potrebna je dvotrećinska podrška država članica ove međunarodne organizacije.

Prevod na srpski jezik nije bio obezbeđen, jer kako nam je rečeno, sastanku nije prisustvovao predstavnik Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari