Fon Kramon Taubadel: Bilo bi korisno da CDU/CSU više kritikuje Vučića 1Foto: EPA/ INGA KJER

Kao prvo, sve stranke (u Nemačkoj prim. novinarke) veoma su zabrinute i delimično uznemirene zbog unutrašnje situacije u Srbiji.

Bilo da su to konzervativci, socijalisti, liberali, ili mi Zeleni – poručuje za Danas Viola fon Kramon Taubadel, poslanica iz redova nemačkih Zelenih i izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, komentarišući prekjučerašnje tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će nemački Zeleni biti „gori“ prema Srbiji kada budu na vlasti, od aktuelne vladajuće koalicije predvođene strankama CDU/CSU.

Naša sagovornica ističe da „ukoliko smatramo da Srbija i dalje teži pridruživanju u EU, svi mi moramo da se postaramo da Vlada Srbije i njene institucije ispune kriterijume i uslove Evropske unije“.

– To znači da sve političke partije treba da insistiraju na ispunjavanju kriterijuma i da prate njihovo sprovođenje. Ukoliko CDU/CSU nije kritički nastrojena prema Vučiću to ne znači da je to bolje i za Srbiju. U stvari, građani Srbije su trenutno u goroj situaciji, jer ne postoji nikakva kontrola „spolja“, pa Vučić ne samo da može da značajno podriva demokratiju, već to ne pomaže Srbiji na putu ka pristupanju EU. U stvari, CDU/CSU bi mogla da bude mnogo korisnija za vašu državu ukoliko bi više kritikovala predsednika i njegovu politiku. Samo to može da pomogne Srbiji da se približi cilju evropske integracije – smatra Fon Kramon Taubadel.

Podsetimo, Hrišćansko-demokratska unija (CDU), bliska nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, smatra se „sestrinskom partijom“ Srpske napredne stranke, jer je CDU deo Evropske narodne partije, u kojoj SNS ima status pridružene članice.

Upitana da li strahuje da će Briselski dijalog Beograda i Prištine ponovo biti prekinut, ili da će se aktuelni pregovarački proces pod okriljem izaslanika EU Miroslava Lajčaka završiti bez postizanja ikakvog uspeha, imajući u vidu insistiranje Srbije na formiranju Zajednice srpskih opština, i odbijanje kosovskih vlasti da to učine, sagovornica Danasa kaže: „Bila bi veoma žalosna situacija ukoliko bi se dijalog prekinuo u ovoj fazi.“

– Ukoliko dve strane žele da ostvare rezultat, treba da nastave pregovore, i ja verujem da je potrebno da se vrate za pregovarački sto, a gospodin Lajčak takođe treba da insistira na nastavku dijaloga. Nije nužno da se priča o Zajednici ili Asocijaciji srpskih opština u ovom trenutku. Tek kada bude finalizovan uzajamni sporazum, treba da bude pregovarano o pitanjima poput ZSO, i ta pitanja takođe treba da budu uključena (u sporazum, prim. novinarke). Bez obzira na to da li Kosovo treba da menja svoj ustav, moguće je naći široki niz zakonskih opcija. Jedna je – kao što je ponovio portparol EU Peter Stano 1. oktobra – osloniti se na mišljenje Ustavnog suda Kosova. Dakle, to, definitivno, nije crno-bela situacija, kako bi pojedini ljudi voleli da je predstave. Ali, u svakom slučaju, pregovori treba da budu nastavljeni, i budući da mi zapravo nismo ni započeli pregovore, postoji niz sporazuma koji još nisu sprovedeni. Hajde da najpre sprovedemo takve sporazume, konstatuje evroposlanica.

Međustranački dijalog jedno od najvažnijih „oruđa“

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će naredna faza pregovora srpskih stranaka o unapređenju izbornih uslova, pod okriljem Evropskog parlamenta, biti uspešnija nego razgovori vođeni u tom formatu prošle godine, Viola fon Kramon Taubadel navodi: „Međustranački dijalog pod okriljem EP je jedno od najvažnijih oruđa koje Evropski parlament ima da bi se prevazišla aktuelna blokada na političkoj sceni Srbije. Potrebno nam je aktivno angažovanje svih strana. Mi prepoznajemo izvesnu zaista dobru političku volju koju iskazuju neki politički akteri u Srbiji. Politički akteri su veoma raznoliki, mnogi od njih nikada nisu bili deo klasične stranačke strukture, već su pokreti, poput Ne davimo Beograd, i oni takođe treba da imaju mesto za pregovaračkim stolom, jer žele da budu deo rešenja, a ne više deo problema. Mi u Evropskom parlamentu to veoma cenimo i mogu vam sa sigurnošću reći da su svi politički akteri u Briselu spremni da se angažuju u diskusiji, i da mi verujemo da ovo može da se izrodi u istinski dijalog, koji je teško uspostaviti u Srbiji u ovom trenutku. Za to nam je potrebno da vidimo više akcije i više posvećenih političara. Tek ukoliko dve strane budu mogle da se angažuju u suštinskom dijalogu, vlada će biti spremna da predlaže i sprovodi promene, a opozicija će takođe biti spremna da se u potpunosti u to uključi, što predstavlja šansu da se popravi situacija – poručuje Fon Kramon Taubadel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari