Formira se rezervni sastav policije Republike Srpske 1Foto: Saobraćajna policija

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da će formiranjem rezervnog sastava policija RS dobiti novu bezbedonosnu snagu koja će moći da se koristi u slučaju vremenskih nepogoda, u potrazi za nestalim licima ili za kontrolisanje migrantske krize.

Predlog koji će ići u izmenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima biće da rezervni sastav čini 20 odsto od aktivnog sastava MUP.

Taj procenat nećemo odmah uvesti, jer će jedini način prijema rezervnog sastava biti putem konkursa, kao kada se primaju kadeti na Akademiju, rekao je Lukač.

On je ocenio da je formiranje rezervnog sastava policije neophodno zbog povećane potrebe prisustva policije na područjima RS zahvaćenim migranskom krizom.

Lukač je naveo da u Grčkoj ima više od 80.000 novih migranata koji se tu neće zadržati, već će ići dalje prema Evropi, a jedina otvorena ruta je preko BiH.

Prema njegovim rečima, Granična policija BiH nema dovoljan broj ljudi. Trenutno iz Republike Srpske do sto policajaca sa Graničnom policijom kontroliše granicu i pokušavaju da vrate migrante, ali granica je razuđena i oni uspevaju da uđu u RS i BiH, naveo je Lukač.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Lukač je rekao da će novi zakon biti liberalan i svim licima koja nemaju kriminalnu prošlost omogući će da pribave naoružanje.

Potpuno smo ukinuli oporezivanje lovačkog naoružanja tako da sada svi lovci mogu raspolagati sa većim brojem pušaka, naglasio je Lukač.

Osvrćući se na novi zakon o javnom okupljanju, Lukač je naveo da on neće ići u setu sa zakonima koji će se sada naći u Narodnoj skupštini jer se očekuju i predlozi iz OEBS da bi bio u skladu sa evropskim normama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari