Francuska traži ukidanje ili suspenziju taksi, Haradinaj ne odustaje od njih 1Foto: EPA-EFE VALDRIN XHEMAJ

Ambasada Francuske u Prištini je zatražila danas da se takse na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu ukinu, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj i dalje pri stavu da će one biti ukinute kada Srbija bude priznala Kosovo.

Zvaničnici francuske ambasade u Prištini su za dnevnik Zeri izjavili da je stav Francuske povodom taksi vrlo jasan – da je treba suspendovati ili ukinuti.

Slične stavove u mnogim izjavama za medije ali i u direktnim susretima sa zvaničnicima Kosova su izrekli zvaničnici SAD, koji su već počeli preduzimati konkretne mere prema kosovskim zvaničnicima.

Među vladajućom koalicijom na Kosovu ima različitih stavova o taksama, pa tako poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Hajdar Beća smatra da ih treba suspendovati kako bi se dala prilika dijalogu, a ocenio je da će vrlo brzo doći do usklađivanja među vladajućom koalicijom.

Prema njegovim rečima, do ukidanja te mere trebalo bi da dođe u skladu sa predlozima lidera DPK Kadri Veseljia, koji je zatražio privremenu suspenziju takse na 120 dana.

Protiv suspenzije su premijer Kosova Ramuš Haradinaj i stranka čiji je lider Alijansa za budućnost Kosova, kao i Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, koji je zamenik premijera i kopredsedavajući pregovaračkog tima Kosova.

Protiv suspenzije takse su i opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari